marienheem heeft geen mfa nodig

“Samen werd belangrijk”, stelt André Holtmaat, voorzitter van Stichting ’t As-spel. “Wij hadden eerst een subsidieaanvraag ingediend voor onze bovenzaal. En De Schalm wilde graag subsidie voor de renovatie. Toen werd ons duidelijk gemaakt dat we voor de provinciale subsidie (50.000 euro van de twee ton komt van de Provincie, red.) beter de verbinding met elkaar konden zoeken. We werken al jaren samen, dus dat was geen probleem.” Holtmaat verwijst daarbij onder andere naar de samenwerking in het kader van de energiepitch van de Provincie. “Wierden heeft daarbij gewonnen. Die plaats heeft daarvoor 10.000 euro gekregen. Wij hebben onszelf maar uitgeroepen tot goede tweede. We willen verduurzamen. Zo zijn we gezamenlijk bezig om op alle voorzieningen, SV Mariënheem, De Schalm, ’t As-spel, en de Kerk zonnepanelen te leggen. Dat gaat dit en volgend jaar gebeuren.”

Zuilen
Stichting ’t As-spel is eigenaar van de gelijknamige accommodatie. SV Mariënheem en volleybalvereniging Vocluma huren de benodigde ruimtes van die stichting, net zoals de andere gebruikers. SV Mariënheem heeft alleen wel een uitzonderingspositie; die vereniging heeft haar eigen energiemeters. Overigens is de gemeente eigenaar van de velden en ontvangt die daarvoor ook een vergoeding van de voetbalvereniging. De Schalm op haar beurt huisvest diverse activiteiten en gebruikers: onder andere de bingoavonden, twee kaartgroepen, biljarters, de toneelvereniging en het kinderwerk.

Ronald Holtmaat, voorzitter van Stichting Gemeenschapscentrum De Schalm vertelt: “In Mariënheem praten we vaak over zuilen. De sport zit in ’t As-spel; het sociaal-cultureel en geestelijk leven in De Schalm. Toen we ons subsidieverzoek voor de eerste keer hadden ingediend, bleek dat de potjes voor de MFA’s leeg waren. Dus moesten we verder zoeken. Jan Schrijver is daar namens De Schalm ingedoken. Hij vond mogelijkheden in de regeling Leefbare Kleine Kernen. Uiteindelijk hebben we samen met ’t As-spel een subsidieaanvraag ingediend.”

Beroep
Met het geld, ’t As-spel mag in totaal 125.000 euro subsidie tegemoet zien, wil de stichting het laatste deel van het ‘masterplan’ (een algehele opknapbeurt van de sport- en kantinevoorzieningen) afronden: de voormalige kantineruimte op de eerste verdieping moet worden omgebouwd tot een multifunctionele fitness- en sportruimte. Kinderen moeten er bijvoorbeeld een potje kunnen boardingvoetballen; het oudere sportpubliek ook kunnen fitnessen. Het hele project is begroot op ruim 193.000 euro. “We gaan proberen om verschillende subsidiepotjes bij fondsen aan te boren en bovendien willen we veel realiseren met zelfwerkzaamheid”, stelt André. “De tijd van 50/50, de helft van het werk door professionele bedrijven, de andere helft door zelfwerkzaamheid, ligt helaas achter ons. Dat is niet meer haalbaar. We zetten in op 40 procent zelfwerkzaamheid. Dus dat betekent dat we wel weer een beroep op de gebruikers gaan doen.”

Musjes
Bij de Schalm zijn de werkzaamheden overigens al veel eerder begonnen. “We moesten wel”, stelt Ronald. “Afgelopen najaar hebben we de wanden aangepakt. Die waren enkelsteens. We stookten eigenlijk voor de musjes buiten. De gevels zijn nu ook geïsoleerd en we hebben de oude verlichting vervangen door ledlampen. En we hebben nieuwe panelen laten plaatsen. Nu kunnen we de zaal ook in drie ruimtes opdelen, in plaats van, zoals eerder, twee. We hebben met succes meerder fondsen aangeschreven en de rest is met eigen middelen voorgefinancierd. We willen nu het buitenterrein ook aanpakken. Daar moet wat gebeuren. Onze gebruikers zijn vaak ook al wat ouder. We kijken dus ook naar de drempels. Als Stichting hebben we alleen maar gebruikers. We hebben alles begroot op 145.300 euro, waarvan we nu dus 75.000 met subsidie kunnen betalen. De Schalm heeft geen leden. Dus moeten we het wel vooral door professionele bedrijven laten doen.”

Niet nodig
Zowel De Schalm als ’t As-spel ziet mogelijkheden om de samenwerking verder  uit te breiden. Door bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop van elektriciteit, (bar)assortiment en andere benodigdheden en gezamenlijke aanbesteding van schoonmaak en onderhoud. Maar een verder samengaan is nog niet nodig. “Wat Mariënheem niet nodig heeft, is een MFA”, benadrukt André. “De functies hebben al een plek. Het is absoluut niet de bedoeling om die onder een dak te brengen. Een plek waar dat zou kunnen, is er ook niet.”

Hij staat er niet van te kijken dat het subsidieverzoek gehonoreerd lijkt te worden. “We hebben hier bij ’t As-spel en De Schalm vrijwel alles nog zelf gedaan. Twee procent rentevoordeel hebben we ooit van de gemeente gehad, verder was het eigen geld en zelfwerkzaamheid. Zo gaat dat hier. Uiteindelijk doen we alles samen voor de leefbaarheid van het dorp.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.