maak carnaval geen feest voor inbrekers

“Je denkt altijd, mij overkomt het niet”, vertelt Daphne (31), bij wie afgelopen jaar is ingebroken. “De inbrekers zijn echt in alle kamers geweest en hebben ruim de tijd genomen. Onze kasten zijn volledig overhoop gehaald. Wat ik meest naar vond, was het idee dat onbekenden aan mijn persoonlijke spullen hebben gezeten in mijn eigen huis. Waar ik voorheen wat meer achteloos was, ben ik nu een stuk voorzichtiger geworden. Als bijvoorbeeld een onbekende auto te lang stil staat voor mijn huis, noteer ik meteen het kenteken.”

Gestolen spullen kunnen worden vervangen, maar een veilig gevoel in je eigen huis niet. Dat is een ‘buit’ waar een inbreker niets aan heeft en het slachtoffer het langst mee zit. Sommige mensen slapen een tijd slecht, hebben last van een verstoorde concentratie of voelen zich niet meer prettig in hun eigen omgeving.

Grote gevolgen
Een inbraak kan dus grote gevolgen hebben. Gelukkig weten we steeds beter hoe we inbrekers voor kunnen zijn. Goede verlichting is bijvoorbeeld erg belangrijk, net als het gebruiken van gecertificeerd hang- en sluitwerk. En in buurten waar bewoners op elkaars eigendommen letten, komen inbrekers liever niet. Dat kan bijvoorbeeld via een buurtwacht WhatsApp-groep. Onderzoek van de Tilburg University toont aan dat met het opzetten van een dergelijke groep het aantal woninginbraken in een buurt met vijftig procent afneemt. Daarnaast heeft een aantal van deze buurten waarschuwingsborden en gebruiken bewoners raamstickers. Zo weten inbrekers dat er op ze wordt gelet en dat werkt preventief.

Sybren van der Velden, Landelijk Projectleider/Coördinator Woninginbraak bij de politie, licht toe: “Tijdens de donkere dagen van oktober tot april werkt de politie nauw samen met vele partners om de jaarlijkse piek aan woninginbraak tegen te gaan. De opkomst van WhatsApp-groepen, waarbij burgers onze ogen en oren in de wijk zijn dragen daaraan bij. Alleen samen maken we het verschil.”

Inbrekers voor zijn
Het allerbelangrijkste om op te letten is zo vanzelfsprekend dat veel mensen het vergeten. Eén op de zes inbraken betreft ‘insluiping’. Ofwel, inbrekers komen binnen via een open raam of deur. Inbrekers kijken dus niet alleen naar wat er te halen valt in je huis, maar óók of ze makkelijk binnen kunnen komen. Het goede nieuws is dat je de kans op inbraak in jouw woning aanzienlijk kunt verlagen met de volgende preventietips:

– Doe de deur op slot en de ramen dicht (ook als je maar even weggaat);
– Breng goede buitenverlichting aan;
– Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk (SKG** of SKG***) en gebruik het;
– Begin een WhatsApp-groep in de buurt of neem deel aan zo’n groep;
– Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt als je weg bent;
– Laat geen dure spullen in je woonkamer slingeren op zichtbare of makkelijk vindbare plekken;
– Bewaar geen grote geldbedragen in huis.

Kijk voor meer informatie en tips op staging2.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.