klokkenluider raalte pleegt belastingfraude

De uitspraak gaat over de verkoop van een boerderij en landbouwgrond met een oppervlakte van in totaal 9.33.35 hectare aan de gemeente Raalte voor woningbouw voor totaal 3,4 miljoen euro. De klokkenluider vindt dat de gemeente zich schuldig gemaakt heeft aan samenspanning met de verkoper tegen de belastingdienst, zodanig dat het  valsheid in geschrifte wordt.

Lokaal Alternatief
Egbert den Daas van Lokaal Alternatief heeft de uitspraak van het gerechtshof en het dossier uit het archief van de gemeente ook bestudeerd en komt tot dezelfde conclusie.

“De klokkenluiderszaak is vrij simpel. De verkoper had er belang bij uit de 3,4 miljoen euro zoveel mogelijk toe te rekenen aan het privé, omdat dat onbelast is. Kennelijk heeft hij de financieel adviseur van de verkoper de gemeente zo gek gekregen dat de gemeente de voorgestelde splitsing van de koopsom heeft gevolgd. 450.000 euro voor het woonhuis, in plaats van 270.000 euro, waarop de boerderij getaxateerd was. Dat scheelt belasting over 180.000 euro.”

Den Daas: “Het college dacht kennelijk  ‘wat kan het ons schelen, als we in totaal maar 3.4 miljoen euro betalen’. Echter als de financieel adviseur van de verkoper zo’n dwingende rol speelt, zou er een belletje moeten gaan rinkelen. Waarom wil men dit en waar werken we dan aan mee?”

Volgens Den Daas is er hierdoor sprake van valsheid in geschifte. “Dat geschrift gaat gebruikt worden in het maatschappelijk verkeer, namelijk in relatie met de belastingdienst. Er gaat ook geen bel rinkelen als er een exoneratiebriefje van de verkoper  binnenkomt. Daar zal om gevraagd zijn door de gemeente. Dus welke nattigheid werd er gevoeld? Juristen vertalen dat naar bewustzijn en (voorwaardelijke) opzet. Vervolgens krijg je de belastinginspecteur op bezoek en je geeft min of meer toe dat je hieraan hebt mee gewerkt. Kennelijk snapt op het gemeentehuis niemand waarom de belastinginspecteur op bezoek komt, in welke richting zijn vragen gaan en wat de implicaties voor de positie voor de gemeente hadden kunnen zijn.”

Vragen
Den Daas vindt het verhaal ‘onvoorstelbaar’ en heeft het college vragen gesteld. De fractievoorzitter van de partij wil weten waarom de gemeente heeft meegewerkt aan de constructie, of er om een exoneratiebriefje is gevraagd en of het college het met hem eens is dat het ondenkbaar is dat het college niet doorhad  dat die splitsing van de koopsom om fiscale redenen was.

Ook wil LA weten of het college zijn opvatting deelt dat het ‘onwenselijk is dat de ene overheidsinstelling onwettige handelingen verricht die nadelig zijn voor een andere overheidsinstelling’.

“Is het college het met mij eens dat de genoemde handelswijze getuigt van een dubbele moraal. Immers de gemeente speelt een actieve rol in het opsporen van bijvoorbeeld bijstandsfraude”, wil Den Daas weten.

Den Daas wacht de antwoorden van het college af, maar denkt eraan om een interpellatiedebat aan te vragen om het college tot politieke verantwoording te verplichten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.