kijkje achter de schermen van de sallandtrail

De ervaren lopers weten dat het pittige trails zijn, zeker voor Nederlandse begrippen. Dat is ook geen wonder; tijdens de 75 km krijgen de deelnemers bijna alle Sallandse heuvels onder hun voeten. Om dit alles in goede banen te leiden, is de organisatie van de SallandTrail maanden bezig met de voorbereidingen.

Mark Jan Smit en Pieter Meesters vertellen wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van deze populaire trail. “De zeven leden van onze werkgroep hebben allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden”, legt Mark Jan uit. “Het streven is om in september te beginnen, want in november gaan de inschrijvingen alweer van start. En ook de route wordt als eerste onder de loep gelegd.”

Uitstekende service
Het contact met de deelnemers is bijna een dagtaak geworden voor één van de leden van de organisatie. “De SallandTrail staat bekend om de uitstekende service. Die naam krijgen we niet voor niets”, aldus Pieter. “Heel veel zaken rondom de inschrijving, reservelijst en overige contacten gebeurt handmatig. Dat kost veel tijd, maar levert ook heel veel plezier op. Daarnaast zijn we bekend om onze luxe verzorgingsposten, gesponsord door COOP Leon Haanstra. Deze bevinden zich steeds op circa 12 km van elkaar en zijn van alle gemakken voorzien. Bijna vergelijkbaar met een lopend buffet. Naast de normale dingen, zoals water en sportdrank, is er ook cola, chips, bouillon, Limburgse Vlaai en snoep te verkrijgen. Dit is echter niet zomaar. Eten en drinken is heel belangrijk bij een trail. De organisatie houdt nauwlettend in de gaten wat de weersomstandigheden zijn en past de posten daarop aan. Ook wordt precies uitgedacht wat er op elke post te verkrijgen is. Welke lopers komen langs en hoeveel km hebben zij dan al achter de rug. Dat heeft namelijk allemaal invloed. Voeding heeft een groot aandeel op het resultaat van de prestatie.”

Twee locaties
Het regelen van de gehele logistiek rondom de SallandTrail is één van de belangrijkste taken. “Onze man op deze functie is bijna een ‘lopend draaiboek”, lacht Mark Jan. “Hij heeft precies in het hoofd wat er allemaal moet gebeuren. Wie waar moet zijn en wanneer alles weer opgeruimd kan worden. Een spin in het web. Dat is ook wel nodig, want we werken vanuit twee locaties: het terrein van Atletics en de start/finish bij Het Ravijn. Bij deze laatste locatie zijn weer twee andere vrijwilligers druk om alles in goede banen te leiden. Van het opvangen en verzorgen van deelnemers tot het regelen van inschrijvingen.”

Alle betalende deelnemers kunnen na de finish gratis gebruik maken van zwembad Het Ravijn. Na afloop kunnen zij tevens gebruik maken van een professionele massage. De masseurs vragen geen geld, maar we stellen het op prijs als ze beloond worden met een vrijwilliger bijdrage.

De logistiek rondom de fietsvrijwilligers vraagt de nodige tijd. Mountainbikers van drie verschillende clubs helpen mee als vrijwilliger tijdens de SallandTrail. Zij helpen mee met het uitzetten van de route, rijden voor of achter de deelnemers en houden onderweg goed in de gaten wat er gebeurt. Zij staan tijdens de gehele route in nauw contact met elkaar.

Media
Ook de media krijgen een uitstekende service van de vrijwilligers van de SallandTrail. Tijdens het evenement worden zij naar de juiste locaties gebracht en worden interviews gegeven over het reilen en zeilen van de tocht. “Voor onze sponsoren en natuurlijk ook voor onszelf is het namelijk belangrijk dat de tocht de nodige aandacht krijgt”, aldus Pieter Meesters.

Organisatie en vrijwilligers gaan opnieuw hun uiterste best doen om deze zesde aflevering minstens zo goed te laten verlopen als de vorige vijf edities. De ITRA heeft de 75 km opnieuw aangemerkt als een Qualifying Race voor de grote internationale trailruns. Een opsteker voor het evenement.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.