kabelvrij raalte vraagt gemeente om quick scan

Breun Breunissen, lid van de werkgroep Kabelvrij Raalte: “We hebben in januari een positief gesprek gehad met burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans. Daarin gaven zij aan achter ons plan voor een quick-scan te staan. De signalen zijn heel positief.”

Het voorstel zal binnenkort in de gemeenteraad worden besproken. Om draagvlak te creëren heeft Kabelvrij Raalte alle politieke partijen in de gemeente Raalte deze week een brief gestuurd. Daarin vragen ze de partijen om achter de plannen te gaan staan. De gemeente Raalte gaat op haar beurt de provincie Overijssel vragen om een bijdrage voor de quick-scan. 

Inzicht in haalbaarheid
De quick-scan is een belangrijke eerste stap in de aanloop naar een definitief haalbaarheidsonderzoek naar het ondergronds leggen van hoogspanningskabels in Raalte. De scan moet onder andere inzicht geven in de mogelijkheden en eventuele obstakels.

Aanleiding voor de inspanningen van Kabelvrij Raalte is het wetsvoorstel Voortgang Energietransitie (VET), die naar alle waarschijnlijkheid in juli wordt aangenomen. De wet bepaalt dat netbeheerder Tennet 75 procent van de kosten voor het verkabelen van hoogspanningskabels via doorbelasting voor haar rekening neemt. De overige 25 procent van de kosten moet worden betaald door gemeenten, al dan niet met steun van de provincie. De gemeente Raalte is één van de drie gemeenten die in Overijssel in aanmerking komt voor deze regeling. 

Platform Hoogspanning
Afgelopen jaar sloot de gemeente Raalte zich op advies van Kabelvrij Raalte aan bij het landelijk Platform Hoogspanning. Dat platform heeft als doel om de bijdrage voor gemeenten naar beneden te brengen. Breunissen: “Voor het lidmaatschap heeft de gemeente Raalte een serieus bedrag betaald, een signaal voor ons dat Raalte het thema serieus neemt. Wij hebben mede daardoor veel vertrouwen in een goede afloop.”

Kabelvrij Raalte telt op dit moment meer dan honderd leden, mensen die hebben aangegeven zich achter de plannen te scharen. Breunissen roept Raaltenaren op om gratis lid te worden: “Zo laat je zien dat je net als wij voorstander bent van een dorp zonder ongezonde, onveilige en ontsierende hoogspanningskabels.”

Over Kabelvrij Raalte
Werkgroep Kabelvrij Raalte is opgericht om het ondergronds leggen van de hoogspanningskabels (verkabeling) in Raalte onder de aandacht te brengen. De werkgroep bestaat uit vier leden: Breun Breunissen, Willem Hulsman, Mirjam Betten en Theo van Baal, allen woonachtig in de buurt van de hoogspanningskabels.

Sinds de oprichting in 2015 is de werkgroep in gesprek met gemeente, buurtbewoners, het landelijk Platform Hoogspanning en andere betrokken partijen om verkabeling mogelijk te maken. Het belangrijkste argument: hoogspanningskabels door een woonwijk zijn niet meer van deze tijd. De kabels zijn ongezond, onveilig en ontsierend.

Meer informatie op staging2.kabelvrijraalte.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.