je eigen voedselvoorraad op orde een jaar rond

Niet alleen voor de gewassen, maar ook omdat elke boom en struik weer zijn eigen insecten, vogels en andere levende wezens aantrekt. Hoe meer diversiteit er is, hoe diverse het leven rondom ’t Natuurlijk Huus zal zijn. De dieren zorgen ook weer voor mest op de bodem en ze bewerken de bodem.

En zo wordt er een mooie kringloop opgebouwd. Elk jaar zijn er weer nieuwe vogelsoorten De  geelgors, de appelvink en de groene en roodbonte specht zijn de afgelopen jaren al vaak gesignaleerd.

Voorjaar
Het voedsel begint in het voorjaar. In februari komt de brandnetel en het speenkruid als eerste boven de grond. De brandnetel is een heel gezond gewas. Het geeft veel mineralen en het zuivert het bloed. Het is bruikbaar in veel gerechten, zoals soep, pasta’s, bonenschotels of in een stamppot. Het is ook te gebruiken voor een gezonde voorjaarsthee.

Het speenkruid is heerlijk te gebruiken als een soort van spinazie. De bladeren moeten gebruikt worden voordat de gele bloemetjes er in komen, omdat ze dan wat giftige stoffen bevatten. Melde en paardenbloem komen dan ook al snel. Melde groeit overal en is het meest gewone onkruid. Het schijnt het oergewas te zijn van onze gecultiveerde spinazie, maar acht keer meer voedingsstoffen te bevatten (bron: Salades van de Godin’ is een boekje over eetbare, wilde, groene planten. Monique Wijn). Melde is toepasbaar als spinazie, maar ook in pasta, bonen, in soep en salade. Het paardenbloemblad is bitter en zuiverend voor de lever. Je kunt het gebruiken in een salade en je kunt er thee van trekken.  Dan is het vervolgens april dat de sla in de moestuin beschikbaar komt en zo langzaamaan komt er steeds iets meer bij. Tot aan april zijn de pompoenen en de diepvriesgroenten nog goed te gebruiken van de oogst van het jaar daarvoor. De meeste geteelde groenten zijn pas te eten vanaf juni, te beginnen met sla, peulen en bietjes.

Zomer
Als je van te voren goed nadenkt over je teeltplan, dan kun je steeds afwisselend eten en heb je niet steeds veel te veel. Dat voorkomt extra werk en het is ook de vraag of de groenten er lekker door blijven als je ze inmaakt in de diepvries. Sperzieboontjes uit de diepvries zijn niet altijd zo lekker. Je kunt er voor zorgen dat je een deel direct eten en dat je in plaats van te veel sperziebonen, diverse bonen teelt, die goed te bewaren zijn door ze te drogen, waardoor je ze de hele winter door kunnen gebruiken. Een uitzondering maken we voor courgettes. Courgettes op zoetzuur vinden we heerlijk. Het wordt als bijgerecht gebruikt bij rijst en bonen. Het zijn ook leuke cadeautjes om weg te geven. Dat geldt ook voor jam, zelfde gedroogde kruiden, zoals lavendel, laurier, tijm, oregano, rozemarijn, kamille en citroenmelisse bv.

Herfst
Het hoogtepunt zijn de oogstmaanden september en oktober. En dan is het meteen goed opletten, want in de natuur is er ook van alles te oogsten. In augustus zijn er de bramen, in september de lijsterbessen, sleedoornen en vlierbessen, de rozenbottels, de hazelnoten, de walnoten, en als laatste de kastanjes (in de herfstvakantie).

Om het voor je zelf leuk te houden, let je erop dat je niet teveel ‘moeten’ hebt. Zo kun je heel goed de vruchten die geplukt zijn, eerst rauw in de diepvries doen, waarna je er later bijvoorbeeld jam of sap van maakt of ze gebruikt ze in de yoghurt.

Winter
In november begint het rustiger te worden. De winter treedt in en je kunt lekker uit rusten en tevreden terug zien op wat je allemaal hebt kunnen oogsten. Trouwens, in de wintermaanden is er uit de tuin ook nog van alles vers te halen, zoals boerenkool, spruitjes, winterprei, rammenas, veldsla en postelein.

Als het eenmaal januari is geworden kun je weer plannen maken voor het nieuwe seizoen en leren van de ervaringen van het jaar daarvoor. Eerst het plan, dan je verlekkeren bij het bestellen van de zaden, vervolgens mest halen en zodra je weer zin hebt  en het weer lekker begint te worden, begint je werk weer. Meestal snak je er dan wel weer naar, om naar buiten te gaan en met de bodem en de zaden aan de slag te gaan. Meestal is dat na de Carnaval.

’t Natuurlijk huus biedt diverse cursussen op het gebied van Zorg voor je eigen voeding. Jaarlijks zijn er dagcursussen ‘de Gezonde Moestuin’, de eetbare siertuin en een workshop “Eten uit de Natuur”. Volg daarvoor staging2.facebook/hetnatuurlijkhuus.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.