isala start zoektocht naar nieuwe spermadonoren

Ongeveer één op de zes vrouwen krijgt te maken met een periode van een onvervulde kinderwens. Hiervan is sprake als er na tenminste een jaar proberen nog geen zwangerschap is. Deze ongewenste kinderloosheid is voor vrouwen en hun partners een groot probleem en gaat vaak gepaard met sterk psychisch lijden.

Dankzij spermadonoren kunnen anderen de gelukkige ouders worden van een zeer gewenst kind. Voor hen kan een behandeling met donorsperma de laatste mogelijkheid zijn om kinderen te krijgen. Ook lesbische en alleenstaande vrouwen doen een beroep op donorsperma.

Vijftien tot twintig actieve donoren
Een paar of vrouw kan kiezen voor een donor van de spermadonorbank van Isala of zelf een donor zoeken. Het Isala Fertiliteitscentrum heeft een eigen spermadonorbank met vijftien tot twintig actieve donoren, maar werkt ook nauw samen met de Deense spermadonorbank Cryos.

Maar dat blijken er in de praktijk te niet genoeg. Om dit tekort te verhelpen, start het Isala deze week een campagne om meer donoren te werven. “Eigenlijk is spermadonatie heel normaal. Je doet er als man zoveel goeds mee”, stelt Max Curfs, klinisch embryoloog van het Isala Fertiliteitscentrum. “De dankbaarheid van ouders die met hulp van een spermadonor zwanger geworden zijn, is groot.”

Alles aan gedaan
Overigens leidt slechts één op de tien donorbehandelingen tot de geboorte van een kind. “Wanneer we alles geprobeerd hebben, na meerdere behandelingen, zal er nog altijd een gedeelte van de vrouwen kinderloos blijven”, vertelt Curfs. “Maar dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan om deze vrouwen het geluk van een kind te gunnen.”

De emryoloog vertelt dat spermadonatie een uiterst zorgvuldige procedure is. “Omdat we vrouwen en paren de maximaal haalbare veiligheid en kwaliteit willen bieden. Zo werken we met Matcher, een elektronisch systeem dat ons helpt om verwisselingen te voorkomen.”

Wil je meer weten over spermadonatie? Kijk dan eens op staging2.isala.nl/spermadonor of staging2.isala.nl/vrouw-kindcentrum

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.