ingezonden scepsis over fusie bibliotheken

‘Bij de fusie van de bibliotheken wil ik de nodige kritische kanttekeningen maken. Het vervult mij met de nodige scepsis. Recentelijke fusies in de thuiszorg en het onderwijs leverden de nodige schade op voor consument en werknemers. Veelal een gevolg van megalomane en machiavellistische bestuurders, die alleen uit waren op eigen gewin. Ook het toezicht faalde jammerlijk. Bij schaalvergroting denk je meestal aan vergroting van de efficiency en aan kostenbesparing. Hoewel, wat betreft de kostenbesparing komt de consument vaak bedrogen uit. Bij de recente fusie tussen de waterschappen Groot Salland en Reest en Wieden naar de nieuwe organisatie Drents Overijsselse Delta werden de waterschapslasten met ruim 10 procent verhoogd. Dat kregen we als inwoners keihard voor de kiezen.

Ik vroeg het bestuurslid Simon Rademaker uit Olst telefonisch om een nadere toelichting. Hij somde de nodige voordelen op. Vooral wil hij een aantrekkelijk werkgever zijn voor het personeel. Een grotere organisatie biedt meer loopbaanperspectief en bij ziekteverzuim kun je gemakkelijk vervangen. Je kunt meer specialistisch personeel inzetten. Verder noemde hij alle voordelen op die je in ieder boek over organisatieverandering kunt lezen. Er moet echter worden gewaakt voor meer bureaucratie en langere communicatielijnen. De verspreiding over drie gemeenten maakt het geheel wel complexer. De lokale kleur en de Sallandse vertegenwoordiging kunnen  in het geheel verbleken. Groter is per definitie niet beter!

Men moet het personeel via een sociaal statuut natuurlijk wel garanties geven. Dan kan er ook eindelijk een goede personeelsvertegenwoordiging in de vorm van een ondernemings- raad  worden opgetuigd. Oudere werknemers verdienen speciale aandacht ! Was John de Wolf niet in Wijhe?

Vermenging van budgetten is natuurlijk niet aan de orde. Noch kan een tariefsverhoging in de ene gemeente een verhoging in de andere opleveren.

Als je de huidige website van de Salland bibliotheek bekijkt, dan vind je huidige bestuurders niet. Via, via kwam ik er achter wie de bestuursleden zijn. Ze zitten achter een onzichtbare muur. Beleids- en financiële verslaglegging zijn niet beschikbaar. Je verwacht toch van een  publieke organisatie, dat ze transparant zijn. De woningcorporatie met dezelfde naam doet het beter. Uitgangspunt is, dat men aan de kwaliteitsvraag wil voldoen van de gemeenten door een robuuste en minder kwetsbare organisatie te zijn. Voor mij staat een excellente dienstverlening aan klanten en gebruikers voorop!’

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.