huzarenstukje ict studenten landstede mbo raalte

Het landschap Gezond & Wel heeft sinds het afgelopen najaar een geheel vernieuwde, moderne praktijkruimte: het ‘Skills’. Tijdens de voorbereidingen op de ingrijpende verbouwingen die dit met zich meebracht, constateerde Marian Soepenberg, de nieuwe teamleider van Gezond & Wel en zelf verpleegkundig docent, dat er iets ontbrak aan het concept: een op de beroepspraktijk gebaseerd Elektronisch Cliënten Dossier (ECD).

Via Projectbureau Salland, dat studentactiviteiten in het kader van praktijkleren coördineert, maakte zij kennis met vier tweedejaars ICT Applicatie-studenten die daar verandering in moesten brengen: Randy Groot Roessink (18), Yoshi de Pina (17) en René Wichgers Schreur (22) uit Raalte en Gert-Jan Nooteboom (19) uit Notter bij Rijssen.

Net als in de praktijk
Deze heren wisten op dat moment nog weinig van de zorg, maar Soepenberg nam hen mee naar het Skills: “Het zou mooi zijn als we straks per kamer, per bed een cliënt in het systeem kunnen hebben waarmee je als student aan de slag kan. Waarvoor je een zorgplan of verpleegplan kunt opstellen en waarover je met collega’s kunt communiceren. Precies zoals het in de praktijk ook gaat, maar in dit geval met medestudenten en docenten.”

Het ICT-kwartet was meteen laaiend enthousiast en pakte de zaak voortvarend aan. Met de hulp van verpleegkundig docent Ria Wilmink realiseerden zij in no time een uitstekend werkend programma. “Ons ECD moest in de eerste plaats lijken op de elektronische cliëntdossiers die daadwerkelijk in de zorg gebruikt worden”, aldus Wilmink. “Bovendien moest het gebruiksvriendelijk zijn. Als je steeds door ingewikkelde processen moet, werkt het niet. Daar hebben Randy, Yoshi, René en Gert-Jan perfect voor gezorgd. Nu werken onze studenten net als in Omaha met tabjes, waaronder je een zorgplan, ziektebeeld, medicatie enzovoort kwijt kunt. Ook zitten er screeningslijsten in die in de zorg gebruikt worden. Het is allemaal hartstikke echt.”

Indrukwekkende prestatie
De vier ICT-studenten vonden het heel leuk om dit voor Gezond & Wel te doen en zich meteen te verdiepen in de zorg. Randy: “De eerste vraag was: wat doen ze eigenlijk in de zorg en wat komt daarbij kijken? En vervolgens: wat kunnen wij als ICT’ers betekenen? Heel leerzaam en erg leuk om voor andere studenten op school zo’n opdracht uit te voeren.”

Randy, Yoshi, René en Gert-Jan hebben onlangs aan de G&W-docenten en directie van Landstede MBO Raalte gepresenteerd wat zij in slechts zeven weken hebben gerealiseerd. Die waren zwaar onder de indruk van hun prestatie.

Jaren vooruit
De tweedejaars studenten Verpleegkunde gaan nu tot de zomervakantie werken met het ECD. Zij leggen vast waar zij eventueel tegenaan lopen en daar kan een volgende groep ICT-studenten, opnieuw via Projectbureau Salland, straks mee verder. “Zo heb je een heel mooi leertraject voor studenten ICT en het Skills heeft er een goed werkend programma bij dat sterk lijkt op de systemen die in de praktijk gebruikt worden”, meent Soepenberg. “Het ziet er hartstikke mooi uit en we hebben nu iets waarmee we jaren vooruit kunnen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.