het snoeien bij t natuurlijk huus zit er voor deze winter weer op

Drie klussen waren er te klaren. De fruitbomen moesten gesnoeid, de meidoornhaag moest onderhouden worden en de vogelbossen hadden hulp nodig. Naast de hovenier deden drie vrijwilligers mee, voor volgend jaar hebben zich er al drie meer aangemeld. WolffGarten had het gereedschap voor de snoeidagen geleverd. 

Over de aanplant rondom ’t Natuurlijk Huus is uitgebreid nagedacht. De fruitbomen zijn aangeplant om bijen een betere overlevingskans te geven op het platteland waar de monocultuur is toegeslagen omdat boeren alleen maar aan gras en maïs doen. Daarnaast is een aantal van de fruitbomen langs de grens van het erf gezet, zodat passerende fietsers en wandelaars er in de herfst lekker een stukje fruit van kunnen pakken. Voor een betere fruitoogst in de herfst, moeten de bomen voordat ze in de lente bloesem gaan dragen in de juiste vorm gesnoeid worden.

De meidoornhaag heeft een dubbelfunctie. Het is een cultureel landschapselement. En het is een schuilplaats voor kleine zoogdieren. Vroeger gebruikten boeren geen prikkeldraad als landafscheiding, maar een meidoornhaag. Omdat alles sneller moest is daar prikkeldraad voor gekomen. Maar toen hadden de kleine zoogdieren geen schuilplek meer en verdwenen beetje bij beetje uit de natuur. Nu die schuilplek er weer is, hebben zoogdiertjes weer veiligheid, maar geen levensgarantie, want tegelijk zie je dat er aanzienlijk meer roofvogels opduiken. Voor hen is die meidoorhaag een soort van tafeltje-dekje. Tijdens de snoeidagen zijn de meidoorns op advies van Floris Poppe in hagen (mooi recht) en heggen (iets hoger en robuuster) terug gesnoeid en, minstens zo belangrijk, van bramen ontdaan, want die zouden de meidoorn alleen maar overwoekeren.

Als windbreker op de open vlakte zijn op strategische punten (leerlingen van AOC De Groene Welle in Zwolle hebben dat allemaal bedacht) struiken en bomen neergezet om kleine bosjes te krijgen. Deze bossen bestaan uit alleen maar inheemse bomen en struiken, want dan doe je geen inbreuk op natuurlijke ecosystemen. Die aanplant was klein qua oppervlak, maar na acht jaar Natuurlijk Huus niet meer klein qua grootte. Het werd dit jaar voor het eerst tijd om er voor te zorgen dat straks in het groeiseizoen de zon weer overal bij kan en dus iedere struik zijn groeikans krijgt. “Dan kun je het hele bos door en per boom dikke stammen er uit halen” was de keus die Floris Poppe gaf, “of je maakt brede banen zodat daar jonghout weer kans krijgt.”  Het is dat laatste geworden omdat je mooie zichtlijnen krijgt als je dwars door een bosje twee meter breed wegzaagt.

Dankzij de mannen van Waterschap Drents Overijsselse Delta kwam daar uiteindelijk nog een vierde klus bij. Een aantal knotwilgen langs het recreatieve fietspad dat langs ’t Natuurlijk Huus loopt moest geknot worden. Die takken dreigden in de versnipperaar te gaan. Maar ’t Natuurlijk Huus heeft ze gekregen voor de leemkachels.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.