henk schreij optimisme over energie

Hoe kun je nou optimistisch zijn, als je ziet hoever het al is misgegaan. Of de onwil ziet bij de politici en multinationals die het gebruik van kolen en olie propageren, de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de wereld. Dat kan alleen, als je beseft dat de tegenkrachten pas aan het begin staan. Dat duurzame energie het op korte termijn gaat winnen van het verbranden van kolen en olie. Dat de keuze voor wind- en zonne-energie geen ethische meer is, maar een economische.

Bij computerchips zien we dat de prijs elke twee jaar halveert (de wet van Moore). Iets dergelijks gebeurt ook bij zonnepanelen en windmolens. Zonnepanelen en hun omvormers zijn van silicium, net als computerchips, en de prijzen ervan dalen spectaculair sinds ze in steeds grotere aantallen worden geproduceerd. In China werken nu 1 miljoen mensen in de zonnepanelen industrie. China produceert nu zonnepanelen voor 2,5 cent per kWh, en deze prijs blijft dalen.
In Nederland betalen we 20 cent per kWh, waarvan 4 a 5 cent voor de elektriciteit (meest uit kolen), en de rest is vooral belasting.
Bij windmolens zien we dat windmolenparken op zee ook snel goedkoper worden, door innovaties en grotere aantallen. De molens worden groter, waardoor de kosten per kWh snel afnemen. De fundering in de zeebodem wordt slimmer uitgevoerd en er zijn speciale schepen ontwikkeld om de molens te plaatsen. Er komen 5 windmolenparken in zee voor de Zeeuwse en Hollandse kust. Begroot was dat deze stroom gaan leveren tegen 14 cent per kWh waarbij de subsidie (SDE+) het verschil met de marktprijs compenseert. Maar het eerste windpark bij Borsele gaat stroom leveren voor maar 8,7 cent en het tweede windpark op zee, een half jaar later voor 5,6 cent per kWh. De subsidie, over 15 jaar, is afhankelijk van wat de marktprijs doet, maar verwacht wordt dat die over die 15 jaar maar 300 miljoen gaat bedragen. Als het zo doorgaat zal het volgende windpark zonder subsidie kunnen draaien.

Sorry voor het centen verhaal, maar ik wil laten zien dat we nu op een omslagpunt zitten, waar duurzame energie goedkoper wordt dan fossiele energie. En dit gaat door, net als bij de chips van de wet van Moore, die ons een telefoon geeft met meer rekenkracht dan een supercomputer van 25 jaar geleden. In zuidelijke landen (Spanje, Italië, Griekenland) is stroom uit zonnepanelen nu al goedkoper dan het bouwen van een centrale, en de grens schuift op naar het Noorden. In echt Noordelijke landen, die i.h.a. dun bevolkt zijn, is er genoeg wind voor windmolens.
Energie wordt goedkoop, in overvloed beschikbaar, en dat gaat de wereld op zijn kop zetten.
Droogte is geen probleem meer als je genoeg energie hebt om zeewater in drinkwater om te zetten. Hergebruik van grondstoffen kan prima als er genoeg energie is voor het scheiden. En zelfs piekbelasting (dag-nacht, zomer-winter) wordt een opslag probleem dat met goedkope energie is op te lossen.

De techniek komt er, maar in Nederland is men vooral sceptisch en behoudend. Terwijl in ons voorbeeld land Duitsland 98% van de bevolking voor de z.g. Energiewende is, is volgens het CPB in Nederland maar 41% een voorstander van duurzame energie. Daarom lopen we hier ook zo achter, in Europa zijn we de hekkensluiter, samen met Luxemburg en Malta. Dat heeft een oorzaak: het Nederlandse energiebeleid is gedehumaniseerd, burgers hebben er geen voordeel van, alleen het bedrijfsleven. Voor investeerders (Nederlandse en buitenlandse) is in 2017 een SDE subsidie van 12 miljard beschikbaar, voor burgers de ISDE van 0,07 miljard, minder dan 1%. Willen we Nederland echt vooruit helpen dan moeten de burgers profijt hebben. Bij zonnepanelen op het eigen dak was dat zo, tot 2020 (de aangenomen motie voor verlenging tot 2023 is genegeerd), maar verder is de burger alleen maar tegengewerkt. Bij elektra uit zonnepanelen op eigen dak betaal je geen belasting, het is fiscaal geregeld i.p.v. via subsidies, en dat werkt.

Overheid, geef de burger meer (fiscaal) voordeel op duurzaamheid, dan worden we blij met de overheid i.p.v. dat we erop afgeven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.