gerlant politiek 3

De onvrede onder het electoraal is nog nooit zo groot geweest en er hebben nog nooit zoveel partijen meegedaan. Is het nieuw die nieuwe partijen? Nee, de LPF was er al een voorbeeld van. Of denk aan Trots op Nederland van Rita Verdonk. Gerenommeerde politici als Asscher roepen nu in de verkiezingstijd dingen die zij twaalf jaar terug al zei. Rita zelf is van het toneel verdwenen en haar partij doet al helemaal niet meer mee.

De PvdA wil dat nieuwkomers de Nederlandse normen en waarden ondertekenen. Zoals vrijheid van godsdienst en de gelijkheid van man en vrouw. Rutte van de VVD wil nu ineens weer zoveel miljoen voor de zorg. Eerst afbreken en nu beloven. Ook bijvoorbeeld Alexander Pechtholt doet regelmatig een duit in het zakje. Zelfs Buma van het CDA probeert op zijn manier ook zijn punt te maken. Wat spreekt voor deze partijen is dat ze het alleen in verkiezingstijd doen, ze durven na die verkiezingen ook daadwerkelijk verantwoording te nemen en concessies te doen om het land te regeren. Daar wordt de PvdA zoals het er nu uit ziet op afgestraft. Dat probeerde Rita Verdonk precies zo, in 2006 maar uit haar strot klonk het wat rottiger en dus werd ze door de kiezer afgeserveerd.

Geert Wilders, een verhaal apart. Een typisch voorbeeld van een populistische politicus die altijd en overal commentaar op heeft en inspeelt op de gevoelens van onvrede die leven onder de kiezers. Maar wie goed luistert heeft hem nog nooit één keer een oplossing aanhoren dragen, stelling horen nemen in een debat vanuit een opbouwende gedachte. Hij scandeert alleen maar ‘willen jullie meer of minder’ of ‘de aow leeftijd moet weer naar 65’, maar hoe hij dat wil doen of wil betalen heeft hij nog nooit gezegd. Zijn verkiezingsprogramma van een A4-tje is zo lek al een mandje. En het laten doorrekenen door het CPB? Daar doet hij niet aan mee dus is het niks meer dan een wassen neus.

Geert zit daar alleen maar voor het pluche en niet om iets voor de kiezer te betekenen. Hij voert de haat en onvrede die Nederland in snel tempo verder versnippert. DENK, de ‘moslim’-afscheiding van de PvdA, ontwikkelt zich heel snel als zijn tegenhanger. Deze mannen doen eigenlijk hetzelfde. Roepen en trappen maar oplossingen? Ho maar.

Dan zijn er nog partijen als GeenPeil , De Burger beweging, Lokaal in de kamer, Vrijzinnige partij en nog veel meer. Zij willen allemaal in de kamer om iets te veranderen. Natuurlijk deze niet vergeten: Artikel 1 van Sylvana. Dat is alweer een afscheiding van een afscheiding. Hoopgevend..?

De kieswijzer is uit. Klik online door 30 vragen en de pc vertelt je waarop je moet stemmen. In mijn geval kom ik dan uit bij de Partij voor de Dieren op 1, de ondernemers partij op 2 en Lokaal in de Kamer op 3. Bij een volgende poging stond de PvdD op 2, een poging een dag later op 3. Beide andere partijen kwamen niet meer voor in mijn advieslijstje.

Ik denk niet dat mijn mening zoveel veranderd was, het toont meer aan hoe een aanfluiting deze stemwijzer is. Het moge duidelijk zijn: de PvdD kwam voor mij als een verrassing. Als er iets is waar ik mij aan erger is het wel de standpunten van deze partij omtrent de zogenaamde dierenliefde. Het in mijn ogen vaak reageren vanuit onwetendheid en zonder nuchter ‘boerenverstand.

Het zette mij wel aan het nadenken want hieruit blijkt dat ik volgens die 30 korte vragen dezelfde interesse heb in het welzijn van dieren maar dan vanuit een ander perspectief. Ik wil goed zijn voor dieren. Maar als ik dat stemadvies blindelings zou volgen zou ik meehelpen aan het afbreken van onze agrarische sector welke verreweg de meest diervriendelijkste is in heel Europa, een economische pijler in Nederland waar nog geen inkomsten tegenover staan. Inkomsten die het land niet kan missen. Mijn vraag is dan? Waarmee willen zij dan de AOW leeftijd terugbrengen naar 65? Het is wegvallen van inkomsten waar nog geen één populaire partij over heeft nagedacht. Zoals u ziet, Ik moet er nog even over nadenken wat ik ga stemmen, maar wat ik al wel weet is dat ik ga voor stabiliteit en meer boerenverstand in de Kamer.

Dat nadenken, dat raad ik u ook aan.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.