gerlant politiek 2

Dat ik zo af en toe wat opschrijf over boerenleven kan u niet ontgaan zijn, over de toekomst van de Nederlandse landbouw laat ik mijn mening nog wel eens horen op diverse internetforums binnen de grachtengordel. Politiek in het algemeen, daar heb ik wel een mening over.

Deze meneer was fan van mij zei hij toen hij me enkele dagen later weer belde en ik moest in hun nieuwe partij de stem van de landbouw vertegenwoordigen en ik zou een hoge plek krijgen op hun lijst waarmee ze de politiek wilden veranderen. Hij nodigde mij uit in het westen voor een gesprek waar ik vriendelijk voor heb bedankt. Ik heb ondertussen al wat ervaringen met mensen van dat kaliber. Ik ben al vaker op komen draven binnen de grachtengordel ter lering en vermaak van de bollebozen daar. Ik heb hem wel aanboden een kop koffie te willen doen hier in Salland, er vanuit gaand dat hem dat toch teveel moeite zou zijn.

Hij vond samen lunchen een beter idee en ging even overleggen met een kompaan. De lunch moest een aangeklede borrel om vijf uur worden en ze nodigden me uit om de volgende dag bij Grand Hotel Wientjes in Zwolle aan te schuiven. De vier sterren keuken deed goed van zich spreken en als ik mee wilde doen moest ik nog even kennis maken met hun lijsttrekker en dan zou de lijst de volgende week gepresenteerd worden. Verandering van het stelsel moest het belangrijke speerpunt worden, evenals natuur en milieu, groene energie en dan natuurlijk voedsel. De heren hadden de statistieken goed bekeken en de verkiezingen werden gewonnen op het platteland. Ze wilden mensen met een mening op hun lijst en ze hadden nog niemand uit de Achterhoek, vertelde gesprekspartner twee mij. Ik heb hem fijntjes uitgelegd dat Zwolle het uiterste randje van Salland was, daarna Twente kwam en iets verder naar onderen de Achterhoek.

Terwijl we verder pikkeren aan de vier sterren borrel-lunch dacht ik ineens aan mijn lunch de dag daarvoor bij Wim en Ria Hunneman in Heeten aan de keukentafel. Niks geen fratsen, gewoon gezellig en een eerlijk gesprek waarbij ik hun verhaal mocht noteren, zij het artikel nakeken en we het toen pas publiceerden. Of dat van die andere mensen daarvoor al, dat geeft mij veel meer voldoening. Laat mij maar gewoon door het Sallandse gaan en daar een spiegel voor gehouden worden.

Ik vertelde hen dat ik meer geloof in David Van Reybrouck zijn voorstellen waarbij politici bij loting aan de macht komen. Dan is dit eeuwige gejaag op stemmen meteen afgelopen. En zou iedereen ongeacht opleiding of afkomst in de Tweede Kamer kunnen komen. Dat zou een veel betere nieuwe politiek zijn in mijn ogen.

We hebben afgesproken dat ik sowieso wel mijn mening blijf geven en ze me altijd kunnen bellen voor advies als ze straks in de Kamer zitten. Ik heb ze bedankt voor het onderhoud en nagekeken terwijl deze nieuwe ‘groene politici’ met hun grote benzine slurpende V8 weer richting het westen vertrokken.

Ik heb er weer een paar grachtengordelvriendjes bij in mijn netwerk bij. Je weet nooit waar het nog eens goed voor is.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.