gerlant participerende journalistiek

Ik heb een afweging gemaakt. Benaderd door cliënten van een semi-overheidsinstelling in Raalte. Er dreigde bij hen op het werk iets helemaal mis tegaan en ze lagen er wakker van. Ruzie tussen leidinggevenden. Wat als ik dit nu publiceer? Wat zijn de gevolgen voor de betreffende mensen en wie is er bij gebaat? De site om dat we veel lezers trekken en er dus meer wordt verdiend of deze mensen? Als ik dit publiceer is het gevolg dat er twee kampen stelling gaan betrekken en dan komt het nooit meer goed.

Ik heb ze bezocht, hun verhaal aangehoord en geadviseerd om het gesprek aan tegaan. Als dat niet lukte met de direct betrokkene dan met zijn meerdere want in die wereld heeft iedereen er wel een. Natuurlijk wel even een paar belletjes gepleegd in de Sallandse politiek en wat er dan achter de schermen allemaal gebeurt dat weet ik niet. Het laatste nieuws was dat de partijen weer met elkaar in gesprek gaan. Ik hoop dat dat binnenkort een reden wordt voor een veel mooier artikel.

Uit Hoonhorst kwam een verontruste vraag over een melding in de gemeentelijke bekendmakingen. Het ging om een verandering van een omgevingsvergunning bij een agrarisch bedrijf. De schrijver van de mail maakte zich grote zorgen want er zou strak een (Bio)vergister komen te staan. Ik had kunnen scoren, ziet u de kop al voor u? ‘Agrariër wil biogas vergister bouwen onder rook van Hoonhorst’, dat was een hit geweest en Ria Mutter had al lang weer neergeslagen geweest door een boze boer in het landelijke nieuws. Bij navraag bij de gemeente Dalfsen blijkt het om een vijfjarig pilot project te gaan om bermgrassen e.d duurzaam te verwerken tot meststof voor het land, maar absoluut geen (Bio)vergister.

Gras laten verrotten (en dan op kleine schaal) dat is niks geen nieuws. Dat doen ze daar bij Loonbedrijf van Lenthe al in het groot en kan geen kwaad. Het kan een keer een beetje stinken met heel mooi weer en dat is misschien niet fijn voor burger-omwonenden, maar ze vliegen niet direct de lucht in als er wat gebeurt. Ook dat is dus geen nieuws op dit moment. In de toekomst nog wel. Het zou heel goed in ons dossier over de ‘Toekomst Platteland’ passen want mijn vraag is nu: hoe gaat die agrariër dat nu communiceren met zijn buren in een veranderend platteland waar steeds meer burgers wonen en een stem krijgen? En de gemeente Dalfsen had dat veel duidelijker moeten communiceren in hun bekendmakingen in mijn opinie. Ik ga er voor zorgen dat die schrijver dit artikeltje in zijn mailbox krijgt, dan is dat eerst ook weer afgerond.

In Heino in de supermarkt (altijd een goede bron van inspiratie) werd ik aangesproken door een stel oude mannetjes in de koffiecorner over Roy Seine. Dat is ‘onze Heinose fietsenmaker’ maar dan met een winkel in Wijhe. Hij wilde verhuizen naar een groter pand net op het hoekje van de Langstraat, maar daar was onenigheid over met Gastvrij Wijhe want dat paste niet binnen de structuurvisie van de gemeente. Dat ik daar maar eens even wat van moest schrijven want ze hadden het daar niet begrepen was de boodschap. Ze moesten blij zijn met zulke ontwikkelingen anders verging het ze straks net als de winkeliersvereniging in Raalte en hebben ze de helft van de panden in de winkelstraat leeg staan.

In de huidige participerende samenleving die we tegenwoordig zogenaamd zijn zouden die bezorgde burgers gewoon zelf even een belletje of mailtje naar het gemeentehuis daar moeten doen maar goed, ouwe mannetjes. Ik heb het voor hen gedaan. Gelukkig heeft Toon Schuiling er al aandacht aangegeven in zijn column. Kwam van de week het bericht dat het college van Olst-Wijhe toch toestemming had gegeven voor het verplaatsen van de winkel. Nu zal mijn mailtje wel niet geholpen hebben, het verhaal is straks wel weer een reden voor een leuk artikeltje want Roy gaat vast zijn winkel groots openen en dan vraag ik die bezorgde, participerende Heinoërs mee.

gerlant@sallandsentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.