gerlant gezonde koeien naar de slager

40.000 koeien aangemeld voor de 1200 euro slachtpremie afgelopen week. Dat zijn er 30.000 meer dan in de eerste ronde verwacht. Uiteindelijk moeten er 60.000 koeien uit Nederland verdwijnen  en het ministerie gaat nu per loting bekend maken welke boeren wel of niet in aanmerking komen voor de regeling. Het stoppen van het boerenbedrijf is nu een prijs winnen in de loterij geworden. Het AD kopt  dat tienduizenden gezonde koeien naar de slacht gaan om subsidie. 

“De tienduizenden melkkoeien die de komende maanden naar het slachthuis worden gestuurd zijn in veel gevallen kerngezond of zelfs drachtig.” Zo word onderzoeker Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) geciteerd. Een waarheid als een koe als je de subsidieregeling er op naleest en de gevolgen van het massale aanmelden gaat analyseren.  

Er is geen weldenkende boer die normaal gesproken zijn drachtige of gezonde koeien naar de slager stuurt. Waarom is er op deze stoppersregeling is zo massaal ingeschreven? De regeling die in de eerste ronde 1200 euro per koe oplevert wordt in een volgende ronde afgeroomd naar 1000 euro en zo steeds minder. 498 boeren hebben gerekend en gerekend, gewikt en gewogen en zijn tot de conclusie gekomen dat als ze stoppen willen ze het nu moeten doen. Het de enige manier is om er financieel nog redelijk zonder kleerscheuren uit tekomen. Vervelende bijkomstigheid is wel dat door de massale aanmelding de markt voor vee volledig ontwricht wordt. Melkveehouder Frank Timmerman, een van de eersten die maandag morgen naar buiten kwam met de mededeling dat hij ging stoppen, vertelt bij Omroep Max dat zij de ‘goede koeien’ willen verkopen naar het buitenland. Ook maakte hij al eerder deze week melding in de agrarische pers koeien te willen uitruilen met andere agrariërs. Zijn goede tegen hun ‘slechte’ en die dan naar de slacht doen.

CDA’er Jaco Geurts pleitte in de Tweede Kamer om al die boeren die zich nu in hebben geschreven in deze eerste ronde mee te laten doen. Staatsecretaris Van Dam had daar weinig oren naar en schermde met kreten als ‘geen geld’ en ‘Brussel wil…’.

Brussel wil dat Nederland laat zien dat zij haar zaakjes op orde heeft en de overproductie van mest die is ontstaan na het uitblijven van regelgeving na afschaffen van het melkquotum terugbrengt naar de afgesproken normen. Brussel heeft niet gezegd dat er goede en drachtige koeien naar de slager moeten. Het invullen van het hoe en wat is aan Den Haag overgelaten. Den Haag heeft dat weer grotendeels bij de boeren-belangenbehartigers en de banken neergelegd en probeert weer voor haar verantwoordelijkheid als overheid weg telopen. De regeling is een gevolg van de staatsecretaris die boerenvoorman Romein uitdaagt mee te gaan naar Brussel om aan een oplossing tewerken. Een voorman die al langere tijd de feeling met zijn achterban kwijt is heeft samen met die andere partijen dit gewrocht in elkaar gesleuteld in de ban van de globalisering, er van uitgaande dat hij nog steeds moet produceren voor de hele wereld en… er geen boer zou willen stoppen.

Men is nu overvallen door de grote belangstelling om te stoppen. Maar dit was te verwachten. Ieder weldenkend mens die zich het laatste jaar in de sector beweegt kon die signalen oppakken en nu gaan er dus onnodig gezonde dieren overstuur. Het hele plan zou op de kop moeten, de Nederlandse boer heeft laten zien verstandiger te zijn dan hun voorlieden. Vijfhonderd boeren die willen stoppen, 40.000 koeien zijn al aangemeld. Alleen dat al zou voldoende moeten zijn voor Brussel om toestemming te geven dit te spreiden. Die stoppers de gelegenheid geven hun 40.000 koeien geleidelijk op de markt te brengen. Op de staatsecretaris hoeven ze niet terekenen. De Kamer ook niet, die zijn nu op reces en in de ban van verkiezingen. Binnen nu en acht weken zijn de eerste duizenden koeien onnodig geslacht. Het is tijd dat het boerenverstand gaat zegevieren en iemand in Brussel aan de bel trekt. Veehouder en VVD-Europarlementariër Jaco Huitema twitterde dat hij volgende week het account van @boerburgertweet in mag vullen. Of we vragen hadden over Brussel. 

Ik heb hem gevraagd wat zij daar konden doen aan bovenstaand. Het kan niet zo zijn dat jarenlang  politiek falend beleid en voorlieden die niet weten wat er in hun achterban speelt nu weer resulteert in nog meer onnodig (geestelijk) leed. Iets wat ik om humanitaire redenen voor boer, burger en dier onverkoopbaar vind.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.