gerlant boer zonderland

Ik heb met Rob al heel wat boompjes opgezet de laatste paar jaren. Rob had in mijn ogen nog al radicale ideeën over groen en beleid daarom trend. In het kort samengevat, hij wilde een vergunning plicht voor het kappen van alle bomen. Ik vond dat maar een beklemming, betutteling en onnodige regelneukerij.

In onze lange gesprekken, soms met een biertje in de hand bij mij thuis in de schuur aan de werkbank en een andere keer via de facebookchat heb ik hem de term ‘onkruid bomen’ geleerd. Dat zijn snel groeiende bomen zoals bijvoorbeeld een berk of een populier. Die dingen plantje, ze groeien en dertig jaar later gaan ze weer dood. Voor dat soort begroeiing moet je geen vergunning stelsel willen want dan plant niemand meer een boom.

Ik heb ook bij hem thuis in de tuin gezeten in de Stoevinge in Heino. Een bosrijk gebied met veel vakantie woningen in bezit van Randstedelingen die daar een huisje kochten en dan als eerste gereedschap een kettingzaag kochten waarmee ze als een kip zonder kop de bomen te lijf gingen. Ik kon me dus best wel iets voorstellen bij zijn drang naar regels maar het heeft ook een keerzijde.

Dat kan je op het platteland nu ook zien want dat waar Hans de Kort zich zo druk overmaakt dat boeren hun erven niet beplanten om nieuwe bebouwingen en dat de gemeente daar geen toezicht op hield heeft daar alles mee te maken. Er was geen duidelijk beleid maar alle politici, net als de boerenorganisaties  voelden aan hun water dat Rob er de tanden in had gezet en dat er wat veranderen ging vroeg of laat. En als je dan een boompje hebt geplant die door Robs nieuwe regels je verdere bedrijfsvoering in de weg staat denk je als ondernemer wel even na voor dat je een boom plant.

Wij samen kwamen een jaar of vier geleden voor de verkiezingen van 2014 al uit op een gemiddelde stam diameter van 30 a 35 cm voor een kapvergunning plicht voor echte bomen. Eiken, Beuken en zo. Dat was dan een gemiddelde tussen de 50 cm in het oude beleid en de 15 cm die Rob in gedachten had. En zie waar Rob nu uit is gekomen. Ik heb hem in het begin ook uit gemaakt voor een one issue persoon. Die woorden neem ik bij deze helemaal terug. Hij heeft de laatste jaren veel bij geleerd en laat dat ook blijken door sommige columns of opiniestukken hier op de site. Dat hij zich nu kandidaat stelt voor de gemeenteraad verkiezingen in 2018 blijkt dat ook uit. Wel voor groen Links, dat dan weer wel maar ook dat is een partij die ze in het van ouds CDA bolwerk Raalte vanaf volgend jaar heel serieus moeten gaannemen.

Hij ging ook stoppen met Facebook kondigde hij laatst aan en inderdaad, sinds een paarweken kan ik hem niet meer als chatpartner vinden. Ik vind dat jammer want Rob is een typisch voorbeeld van een bezorgde burger die inspraak wil in hoe zijn voedsel wordt geproduceerd en wat er op het platteland gebeurd. Een echte’ boer zonderland’, daar waar er steeds meer van komen en waar ik de boeren altijd van vertel dat je met ze in gesprek moet, de discussie aan moet gaan, ze niet bijten alleen reageren uit onwetendheid maar als je met ze aan de praat gaat bijna altijd begrip krijgt. Maar gelukkig kan ik hem nu app-en of gewoon ouderwets bellen.

Ik heb ook een nieuwe Facebook vriend, hij of zij heet  Boer Zonderland maar wie erachter zit? Ik weet het niet. Boer zonderland, dat had een hele goede naam kunnen zijn voor een nieuwe one issue partij in de Raalter politiek. Maar het is Rob dus niet want die is bij GL. Ik ben dus heel benieuwd met wie ik komende winter als chatpartner krijg want dat het wat te maken heeft met politiek en Raalte daar ben ik van overtuigd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.