fusie moet bibliotheken minder kwetsbaar maken

De bibliotheken willen per 1 januari 2018 fuseren en zijn momenteel volop bezig met de gemeenten om deze samensmelting verder uit te werken.

“Onze dienstverlening wordt steeds breder en tegelijkertijd specialistischer”, vertelt Frederique Westra, directeur van de drie bilbiotheekstichtingen. “Als kleine organisaties ontbreekt het ons aan de schaal om te innoveren en de expertise in huis te halen die noodzakelijk is.” 

Bredere rol
De bibliotheek krijgt inderdaad een steeds bredere rol in de samenleving. Naast het verlenen van toegang tot informatie, zowel fysiek als digitaal, wordt van bibliotheken in samenwerking met partners een grotere rol verwacht binnen het sociaal domein. Preventie en bestrijding van laaggeletterdheid en het bevorderen van digitale zelfredzaamheid zijn belangrijke thema’s.

Door de krachten te bundelen ontstaat er een robuustere organisatie. “We zijn nu nog erg kwetsbaar. Als iemand ziek is hebben we direct een probleem. Door te fuseren kunnen we werkprocessen, maar ook de organisatie veel efficiënter inrichten. Zo zijn we minder kwetsbaar, hoeven we het wiel maar één keer uit te vinden en kunnen we meer kwaliteit leveren dan nu het geval is.” 

Dienstverlening
Toch is er ook sceptis, bewees René Kral uit Wijhe met deze ingezonden brief. Hij vreest voor slechtere dienstverlening. Hij schijft: ‘Er moet echter worden gewaakt voor meer bureaucratie en langere communicatielijnen. De verspreiding over drie gemeenten maakt het geheel wel complexer.’

Volgens Westra wordt hier goed op gelet. “Uitgangspunt is dat wij de Bibliotheek efficiënter organiseren aan de achterkant. Daarbij blijven wij uiteraard de dienstverlening per gemeente afstemmen. Zo willen wij alle inwoners van de gemeenten ook in de toekomst goed blijven helpen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.