eetbaar park in ontwikkeling zoekt noabers met ideeen en energie

Eerder deze maand tekenden bestuursleden van St. Eetbaar Olst-Wijhe de adoptie-overeenkomst met de gemeente, om de strook grond te gaan beheren tussen de Aardehuiswijk en het spoor in Olst. Daarmee is het terrein nu onder de hoede van de jonge lokale stichting, en ook formeel in ontwikkeling tot een openbaar eetbaar park. Hier zal het publiek in de loop der jaren steeds meer kunnen beleven, ontdekken en genieten van wat er in de buurt aan eetbaars te realiseren is. Daarnaast zal het sowieso een steeds mooiere plek zijn om te wandelen en op eenvoudige manieren te recreëren.

De volgende stap op dit pad is de uitnodiging aan iedereen die zich ‘noaber’ voelt, om zondag of maandag 5 en 6 maart van zich te laten horen. Iedereen is welkom op één van de twee inputsessies, om daar ideëen op tafel te leggen voor de inrichting van het eetbare park. Wellicht kunnen die ideëen dan een plek krijgen in het totaalontwerp voor het terrein, dat Eetbaar Olst-Wijhe in fasen blijft ontwikkelen. Vooral is de stichting benieuwd naar initiatieven die mensen vanuit de omgeving zelf ter plekke willen gaan nemen.

Zo is het duidelijk dat er bijenkasten zullen komen te staan, omdat imkers uit Olst daar voor willen zorgen. Natuurlijk verrijkt dat het eetbare park, omdat veel planten door bijen worden bestoven. Omgekeerd is het voor de bijenpopulatie ook goed om in een biodivers en onbespoten gebied te kunnen uitvliegen. Daarbij is het wel belangrijk dat de kasten komen te staan op een plek die klopt: èn voor de bijen èn voor het wandelende en spelende publiek. En zo zal alle input van noabers, net als de eigen ideëen van Eetbaar Olst-Wijhe, in de hele context worden meegewogen. En natuurlijk, als mensen het niet alleen willen laten bij goede ideëen, maar daar ook zelf voor in beweging komen, dan krijgt hun input een blijvende plek krijgen in het ontwerp – èn vroeg of laat ook in het echt.

Eetbaar Olst-Wijhe is tevens initiatiefnemer van de ParticiPerenPluk in de bongerd iets verderop, waarvoor tientallen ‘noabers’ van heinde en ver zich hebben ingezet. De stichting heeft in 2015 al diverse praktische stappen gezet op weg naar een eetbaar park op het betreffende terrein. Eind van dat jaar zijn er rogge en wikke als groenbemesters ingezaaid, het opgekomen groen is in het voorjaar gezeisd, en eind mei is er sorghum als reuzengras ingezaaid.

Daarvoor is toen, samen met de gemeente, gekozen voor paardenkracht, om niet opnieuw met zware machines op het terrein te hoeven komen. De zware kleigrond is namelijk door het vroegere bouwverkeer flink aangereden, en voordat er een eetbaar park vol heerlijkheden staat, heeft de kwaliteit van de bodem sowieso de komende jaren nog wel aandacht nodig. Sinds de eerste vorst deze winter ligt de sorghum als een beschermende deken over een groot deel van het land, en voedt zo bovendien het bodemleven. De buurtmoestuin die vorig jaar op ‘Moeder Aardedag’ is aangelegd, is door actieve vrijwilligers wat uitgebreid en zal begin april weer opengaan.

Dit beeld is dan ook het uitgangspunt voor de volgende stappen in 2017. Intussen wordt het gebied al goed gebruikt door wandelaars. Veel mensen nemen hier ook hun honden mee naar toe; zij moeten hier aangelijnd zijn, maar dat is duidelijk voor hun bazen geen belemmering om het fraaie rondje te komen maken – de vijver rond, en tussen de grote oude beuk en eik door.

Open inputsessies: zondag 5 maart (15-17 uur) en maandag 6 maart (11-13 uur) Middenhuis, Rietgors 2a, Olst (middenin Aardehuis-wijk) Aanmelden via eetbaarolstwijhe@gmail.com

Zie ook: staging2.facebook.com/eetbaarolstwijhe.

Zie hier een selectie van eerdere foto’s van activiteiten van Eetbaar Olst-Wijhe.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.