denne directief

Henk Krol bijvoorbeeld bevragen over de financiering van zijn plan het pensioen weer terug brengen naar 65. Of Wilders laten uitleggen waarom hij ‘van het volk is’ maar tegelijk de bijstand omlaag wil, werklozen harder wil aanpakken, cao’s niet meer wettelijk wil hebben en voor behoud van de hypotheekrenteaftrek stemt.

Zegt die studente dat ze veel te lief is voor die stijl van interviewen. Waarom ik zo’n opdracht bedenk, dat dat toch helemaal niet nodig is, dat je ook wel gewoon om informatie kunt vragen en dat ‘die journalisten’ altijd maar op zoek zijn naar nare verhalen.

Ik zeg: “nou, die vragen die je me nu stelt, die zijn allemaal directief.”

“Maar nog eens wat”, voegde ik toe, “jij rookt…” waarop ze me onderbrak en vroeg hoe ik dat zo zeker wist. Ik zeg “dat hoor ik aan je stem en dat zie ik aan je huid, maar wat ik maar wilde zeggen, ken je Russische roulette? Dat je in de lader één kogel doet, dat je er een slinger aan geeft en dan die revolver op je hoofd zet. Kans van een op zes dat die kogel net voor het schietgat zat. Zou je dat durven?”

“Wat is dat nou weer voor gekke vraag.”
Ik zeg: “Dat is het begin van directief interviewen. Geef er maar eens antwoord op.”
“Nee, natuurlijk zou ik dat niet doen.”
Waarop ik vervolg met: “En toch doe je het. Sterker nog. Door te roken neem je niet een gok van 1 op 6, maar een gok van 1 op 4 dat je al dood bent voordat je met pensioen gaat.”

Nou, van dat voorbeeld klopte helemaal niks, hoe ik het in mijn hoofd haalde dat soort vergelijkingen uit zijn verband te rukken, en daarbij zou ze vast nog wel stoppen als ze een gezinnetje wilde bijvoorbeeld.

Ik zeg: “kijk, zo doe je dat dus, directief interviewen.”

Denne van Knöldert

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.