whisky proefavond bij de zwaan

“Goossens is een geweldig entertainer, je weet niet wat je meemaakt, zo mag ik uit ervaring zeggen. Zijn motto is ‘nosing-tasting-entertaining’, dat zegt genoeg. Hij zou zo een zaal als Carré kunnen vullen, zo populair is die man. En zijn moeder komt net als de mijne trouwens uit Harbrinkhoek, wat wil je nog meer.”

Poppe zelf is in eerste instantie bescheiden over zijn eigen kennis van de drank die door Schotten en Ieren met zoveel traditie en aandacht gestookt wordt. Even doorvragen is echter voldoende om de Raalter hotelier op zijn praatstoel te krijgen. Over de reden voor de verschillende schrijfwijzen whiskey, whisky en wisky bijvoorbeeld. Of Bourbon zoals de drank in de VS heet. “Heeft onder meer met de gebruikte graansoorten te maken. Voor bourbon wordt mais gebruikt, voor de whiskeys is dat gerst. Dat is best ingewikkeld, net als de aanduidingen single malt, blended en ga maar door. Heel simpel gezegd, single malt komt van één destilleerderij, blended komt van meerdere.”

Haardvuur

Hoe zit het eigenlijk met de populariteit van whiskey? “Die groeit behoorlijk, zeker wereldwijd. Soms neemt het zelfs extreme vormen aan. Chinezen kopen alles links en rechts op, net als bij voetbal. Dat is best zorgwekkend, die oude tradities die er bij horen, staan zo onder druk. In Nederland zie je dat whiskey ook populairder wordt, zeker in grote steden met veel studenten. Hier in Raalte is het nog wat minder. Ik denk niet dat veel cafés een serie whiskeys aanbieden, al heeft bijvoorbeeld de Mitra een flink aanbod. Ook in ons restaurant wordt steeds vaker om een goed glas whiskey gevraagd, bijvoorbeeld na het eten. Dat is volgens mij ook het grote verschil tussen wijn en whiskey. Of speciaalbieren. Wijn en bieren kun je lekker combineren met mooie maaltijden, terwijl whiskey veel meer is om na afloop van te genieten. Of ’s avonds bij een haardvuur.”

Macho

Bij de whiskyproeverij zullen kleine hapjes zijn. “Gerookte zalm combineert heel goed bij een whiskey met zo’n typisch gerookte smaak. Die smaak is trouwens voor een groot deel afkomstig van de vaten die ze er voor gebruiken,” zo zegt Poppe.

Voor de proefavond 20 januari in De Zwaan hebben al flink wat mensen zich aangemeld zonder dat er veel ruchtbaarheid aan is gegeven. Van te voren een entreebewijs (30 euro) kopen is nodig. “Het zijn nog vooral 30- en 40-plussers die komen, mensen die je als echte genieters kunt omschrijven. Gelukkig ook wat vrouwen, niet alleen maar mannen zoals je bij whiskey zou verwachten. Het heeft toch een beetje macho uitstraling.”

Aanvang is om 20.00 uur. Mensen die toch liever voor wijn dan voor whisky gaan, worden ook op hun wenken bediend. Op vrijdagavond 24 maart vindt er een wijnproeverij plaats in De Zwaan.  

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.