waterschap krijgt muskusratten steeds beter in de greep

In 2015 werden nog 14.264 gevangen, terwijl dat er vorig jaar nog maar 10.105 waren. Een daling van bijna 30%.

De ‘muskusrattendruk’ zat voorheen vooral in het veenweidegebied in West-Overijssel, maar daar is een kentering aan het komen. Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen (deels) instorten.

“De grootste daling van 4095 muskusratten is te zien in de polder Mastenbroek, in de driehoek Zwolle-Kampen-Genemuiden”, licht teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos toe. “In 2014 hadden we in deze polder nog 9459 vangsten. Vorig jaar zakten we naar 1574 vangsten, wat een zeer grote daling is. We krijgen de muskusratten steeds beter in de greep. Taak is nu om dat vol te houden en de druk erop te laten.” 

Voortplantingsdrift  
De muskusrat kent geen natuurlijke vijanden en is berucht om zijn graafschade en haast ongeremde voortplantingsdrift. Daardoor is de bestrijding van muskusratten in ons land zelfs bij wet geregeld. Het wegvangen is noodzakelijk om de aantallen terug te dringen.

Beverratten
Beverratten zijn nog niet een probleem, maar WDODelta ziet wel een stijging in vangsten. In 2016 vingen de bestrijders 19 beverratten. Een jaar eerder waren dat er slechts drie. Deze toename heeft te maken met een andere aanpak van de bestrijding in Duitsland.

Goos: “Daardoor steken er steeds meer beverratten de grens over en komen we ze nu meer tegen in ons gebied. Dat baart zorgen. Samen met de ‘grenswaterschappen en de Duitse partners ligt hier een uitdaging om de populatie in Duitsland fors naar beneden te krijgen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.