wat zit zon stoeltje dan nog lekker

Spaanplaat is houtsnippers in lijm, veel lijm en weinig houtsnippers is het goedkoopst. En het geeft zo makkelijk vorm in een mal. Je hebt ook ijzeren meubels. Die produceren na hun dienstjaren afval. Ook niet iets waar je een handtekening onder zou moeten zetten.

Vraag en aanbod
Die ontwikkeling van meubels is ontstaan in de tijd dat we geen idee hadden dat grondstoffen op konden raken, dat afval een probleem zou worden, waarbij we niet nadachten over gezondheidsproblemen als bij de lijmuitstoot van formaldehyde. Maar nu we dat wel weten houden de meeste producenten nog steeds geen rekening met de overlast. Dus hadden we als ’t Natuurlijk Huus gedacht dat we dat vanuit de consumentenkant maar moesten oppakken. Als er vraag is, komt er immers vanzelf aanbod.

Wij hebben veel van onze meubels uiteindelijk gekocht bij Coco-mat. Dan heb je gegarandeerd meubels met alleen maar natuurproducten. Tot aan de vulling van de kussens aan toe.

Hout
De andere meubels – de eettafel bijvoorbeeld – zijn zo veel mogelijk van hout. De keus daarin is enorm. Voor een studiekamer hebben we zelf een tafel in elkaar geschroefd van steigerplanken. Trouwens, in de tijd dat we zelf studeerden (in het typemachinetijdperk, een stuk zwaarder van de pc’s van nu) was ons bureau een grenen plank die op appelkistjes lag. Vinden we persoonlijk mooier dan een Ikea-setje vol met lijm.

Als je komt vergaderen in ’t Leemhuus kun je de stoel waarop je de hele dag zit trouwens kopen. Die stoelen zijn namelijk van kringloopbedrijf 2Switch. Tweedehands meubels, we hebben ze om reden van natuurlijk doen en denken toegevoegd. Als je op een witte plastic stoel met de vergadering, dan is ie niet te koop, maar dan zit je wel op een gradle to gradle stoel. Dat is een stoel die gemaakt is van hergebruikt materiaal en die na zijn dienstjaren ook weer per in zijn geheel hergebruikt kan worden. (Een gradle is een wieg, het product gaat dus niet van de wieg naar het graf, maar van wieg naar wieg.)

Cibap
Dat een stoel natuurlijk gemaakt kan worden, hebben leerlingen van het Cibap bewezen. We hadden voor hen een wedstrijdje bedacht: wie kan de meest duurzame stoel maken. Studenten zochten daarvoor houtsoorten op uit de regio, houtsoorten ook die snel groeiden en dus goed herwinbaar zijn. Eentje had zelfs bedacht dat bamboe een goed product was. Stevig genoeg, heel snel groeiend en grondstof die goed is voor de economie in armere landen. Voor de verbindingen van de verschillende stoelonderdelen werden ouderwetse pen-gat-oplossingen bedacht en als er dan toch lijm aan te pas moest komen had iemand bedacht, dan maak ik maar zelf beenlijm, daar gaan alleen maar natuurlijke producten in.

We zouden de stoelen uit de wedstrijd in onze vergaderruimte beschikbaar stellen, met de naam van de studenten er aan opgehangen. Maar dat liep anders. Ze waren veel te trots op hun producten en wilden de stoel gewoon zelf houden.

Groot gelijk! Maar het leverde wel tien meubelmakers op die het idee van een natuurlijke stoel mee de praktijk ingenomen hebben. Pure winst.  

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.