vvd olst wijhe wil niets hebben van basisinkomen

In Finland zijn ze dit jaar begonnen met een proef met het basisinkomen. Werklozen krijgen een vast inkomen met als enige verplichte tegenprestatie dat ze meewerken aan de proef van begin tot eind. Ze mogen zelfs bijverdienen. Of dat een goed of een slecht plan is? In Finland zeggen ze: daarom doen we juist een proef! Wij zijn op zoek naar meningen en standpunten over dit onderwerp in onze regio. Vind jij iets van het basisinkomen? Laat het ons weten via redactie@sallandcentraal.nl of redactie@vechtdalcentraal.nl

Vandaag de mening van Jaap Gerkes en Henriette Haverkate van de VVD-fractie gemeente Olst-Wijhe.

“Het basisinkomen zou een inkomen moeten zijn dat iedereen ontvangt ongeacht, de levensomstandigheden. Wij vinden een experiment of een onderzoek daarnaar onterecht. In feite is het geen basisinkomen, het is ‘gratis bijstand’ zonder enige verplichting om een baan te zoeken of een tegenprestatie te verrichten. 

De VVD in Olst-Wijhe vindt dat de gemeente inwoners niet in de bijstand moet wegstoppen, maar hen actief moet helpen een baan te zoeken. Dat is beleid dat wij in Olst-Wijhe hebben afgesproken. Iedereen, ook een bijstandsgerechtigde, participeert naar vermogen.

Mensen willen erkend en serieus genomen worden. Door geen voorwaarden te verbinden aan een bijstandsuitkering, en dat gebeurt wanneer je een basisinkomen verstrekt, worden bijstandsgerechtigden niet aangesproken op hun vermogen tot zelfstandigheid of een maatschappelijke bijdrage.

Door een basisinkomen, vinden wij, dat je hen daarmee aan de zijlijn zet en onvoldoende serieus neemt. Je schrijft mensen daarmee af en je doet ze moreel te kort.

Onze rechtvaardige en sociale samenleving is gebaseerd op de wederkerigheid tussen individuen, Voorwaardelijkheid is een essentieel onderdeel voor het draagvlak en solidariteit die nodig zijn om deze samenleving te kunnen voortzetten.

Overigens is in feite een onderzoek overbodig. Twintig jaar geleden was het heel gewoon om bijstand te ontvangen zonder er iets voor terug te doen. Mede daardoor was er sprake van een armoedeval: mensen die in de bijstand terecht kwamen, bleven er vaak in en kwamen niet meer aan het werk. Laat dat een les zijn!

Als VVD geloven wij dan ook niet in het idee van een basisinkomen. Dus ook niet in een onderzoek of experiment in onze gemeente Olst-Wijhe of in welke gemeente in Nederland dan ook. Een experiment is een vals belofte. Nogmaals wij geloven dat wederkerigheid aan de basis staat van elke rechtvaardige en sociale samenleving. ‘Geen gratis geld voor iedereen, voor wat, hoort wat’.  Echte beloftes en perspectief zijn nodig. In plaats van ‘laat maar, doe maar niet’ (basisinkomen) naar de VVD-oproep ‘jij kunt ook meedoen’.”

De VVD fractie gemeente Olst-Wijhe
Jaap Gerkes, fractievoorzitter
Henriette Haverkate, raadslid 

Vind jij iets van het basisinkomen? Laat het ons weten via redactie@sallandcentraal.nl of redactie@vechtdalcentraal.nl.
[poll id=153]


Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.