voorjaarsprogramma t natuurlijk huus

Zo is er op 28/1 Lezing/workshop Permacultuur met Taco Blom, Permacultuurontwerper in binnen- en buitenland. Nog meer samenwerken met de natuur, en zo een eetbaar landschap creëren is zijn passie. Taco is ook de drijvende kracht achter Samenland en diverse andere projecten.

Deze middag is een introductie op Permacultuur. Wat is Permacultuur en wat kun je ermee rondom je huis. De nadruk komt te liggen op het werken met plantengemeenschappen, zodat ziektes voorkomen worden. Hoe kun je dat gemakkelijk zelf doen? Als het weer het toelaat wordt er ook nog praktische aan de slag gegaan.

Op 2 februari verzorgt Claudia Mars een lezing over Natuurlijk Leren. Wat is leren eigenlijk, hoe verloopt dat van nature en wat is het verschil tussen ontwikkelen en leren? In het uitdrukken in wie je bent en de lesstof die je van buitenaf krijgt aangeboden, levert altijd een bepaalde mate van spanning op in je lichaam. De verschillende leer- en ontwikkelingsproblemen, onder ander ADHD en Autisme worden benoemd en geduid vanuit de visie van natuurlijk leren. Er worden concrete mogelijkheden genoemd om deze problemen op te lossen. Het gaat niet alleen om het verwerken van indrukken en lesstof via de hersenen, maar met het hele lichaam inclusief ons gevoel en het energetische onderdeel. Welke rol speelt gevoeligheid in het leerproces? Een verhaal wat veel herkenning biedt, waar puzzelstukjes op hun plek kunnen vallen en waar je geraakt wordt.

Op 11 februari is er een Lezing Ayurveda door Premdani. Vanuit zijn praktijk in Olst houdt hij zich bezig met de Ayurvedische gezondheidszorg.

Ayurveda beschouwt gezondheid als een natuurlijk en logisch gevolg van een spirituele levensvisie. Het lichaam is het voertuig van de ziel en heeft onze speciale aandacht en zorg nodig. Doel is om evenwicht in het leven te brengen door zorg te dragen voor een optimaal functioneren van lichaam, geest en omgeving. Ayurveda beschouwt de mens als een spiritueel wezen en vanuit dat oogpunt wil het de harmonie tussen alle delen opnieuw vestigen. Haar middelen om dit doel na te streven en om ziekten te voorkomen of te bestrijden zijn volkomen natuurlijk en bijna onuitputtelijk.                                                    

In samenwerking met Landstede wordt: “Heel jezelf met natuurlijke middelen. Voel en ervaar de kracht van natuurlijke remedies”aangeboden op 15 februari, 1, 15 en 29 maart. Er wordt een schat aan informatie verstrekt over het gebruik van natuurlijke middelen en leert de basis van natuurlijke middelen die te gebruiken zijn voor allerlei klachten en kwalen waarbij niet naar het moderne medicijnkastje gegrepen hoeft te worden Tijdens elke les wordt er één of meer middelen gemaakt, bijvoorbeeld een lipbalsem, deo of huidolie, om uw huisapotheek mee (aan) te vullen. Aromatherapie, edelstenen, kruiden, homeopathie en het gebruik van energetische remedies (Symbiolics) komen ook aan de orde.                                                                                               

Jaarlijks wordt de Dagcursus Gezonde Moestuin met Janneke Tops aangeboden. Dit jaar zijn er twee mogelijkheden, op 17 februari en op 12 maart. Het is niet moeilijk: je eigen groenten kweken en heerlijke, gezonde maaltjes uit eigen tuin toveren. Maar enige basiskennis is daarvoor wel belangrijk. Op deze dagcursus leer je van Janneke Tops wat er bij komt kijken om zelf groentes te kweken, hoe je onder ander je eigen moestuin aanlegt en een goede compost maakt. Moestuinieren is een kwestie van beginnen met gezond verstand. En gezond is het, want in je eigen moestuin kweek je natuurlijk ecologisch, zonder bestrijdingsmiddelen. Als we de cursusdag besluiten heb je een goede basis om komend seizoen gelijk aan de slag te gaan met een eigen plan voor je eigen tuin. De cursus richt zich op beginnende moestuinders, maar de ervaring heeft geleerd dat ook mensen die al moestuinervaring hebben veel opsteken deze dag. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk tuinadvies en aan het einde van de dag is er alle ruimte voor persoonlijke tuinvragen.

Aanmelden kan via info@hetnatuurlijkhuus.nl

28 januari: Permacultuur ( € 7,50)

2 februari:   Natuurlijk Leren, waardebepaling achteraf via donatie

11 februari: Ayurveda, waardebepaling achteraf via donatie

17 februari of 12 maart voor de Dagcursus “Gezonde Moestuin”( € 45, =)

Voor informatie en aanmelding “ Heel jezelf met Natuurlijke middelen:  Landstede Infoshop Raalte, Kulturhus, Passage 3, 8102 EW Raalte 088-8508215 e-mail: inforaalte@landstede.nl    staging2.landstedevoorvolwassenen.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.