von martels economie en ecologie gaan hand in hand

Von Martels: “Toen ik in 1983 definitief besloten had om boer te worden zag mijn directe omgeving er heel anders uit dan nu. Het aantal boerderijen gelegen in mijn directe nabijheid bedroeg 15. Momenteel zijn er nog maar 3 bedrijven actief. Als dit zo doorgaat kan bij wijze van spreken de laatste boer, binnenkort het licht uitdoen.

En juist dat moeten we proberen te voorkomen! Agrarische ondernemingen, veelal familiebedrijven zijn gebaat bij een overheid met toekomstvisie. Daar heeft het met name de laatste jaren aan ontbroken. En zo moeilijk hoeft het toch allemaal niet te zijn.

Spreek uit dat de sector heel waardevol is voor ons land!
Beloon initiatieven die op duurzaamheid zijn gericht!
Heb oog voor innovatieve ontwikkelingen!
Ondersteun, faciliteer maar stel vooral ook grenzen.
Maak beleid dat gericht is op vertrouwen en niet op wantrouwen! (high trust, high penalty)

Dit lijstje kan ik moeiteloos aanvullen.

Kortom zet een duidelijke stip op de horizon en stop met ad-hocbeleid. Geef richting zodat ondernemers zelf een geschikte weg kunnen inslaan.

Momenteel gebeurt dit allemaal in onvoldoende mate waardoor grote onzekerheid bestaat over de toekomst. Onvoldoende perspectief betekent dat potentiële bedrijfsopvolgers afhaken. Met alle gevolgen van dien.

Een mooie toekomst van het platteland is wat mij betreft vooral afhankelijk van een sterke agrarische sector. Deze zou in ieder geval aan de basis moeten staan.

Bij een aantrekkelijk buitengebied horen goede breedbandverbindingen en moet de dekking van de mobiele netwerken sterk worden verhoogd. Deze voorzieningen maken het ook voor andere beroepsgroepen aantrekkelijk om er te werken en te wonen.

Mijn bijdrage lijkt misschien heel economisch ingestoken maar dat is beslist niet mijn bedoeling. Wat mij betreft kunnen economie en ecologie prima hand in hand gaan. Ruimte voor ondernemerschap en investeren in verduurzaming dus.

Heel graag wil ik mijn melkveebedrijf voortzetten en dat gun ik mijn collega’s natuurlijk ook. Ik ben er echter niet gerust op. Er zijn teveel tegenkrachten in de huidige samenleving die de continuïteit mogelijk op het spel zetten.

Hopelijk keert langzaam maar zeker het gezonde boerenverstand in ons land weer terug.”

Maurits von Martels

 

 

    

   

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.