toon je moet wel een beetje van lezen houden

Maandag praten wij in de raad van Olst-Wijhe over de structuurvisie. Die visie legt vast welke ruimtelijke koers wij in de komende tien jaar gaan varen. Onderwerpen die voorbij komen zijn onder de andere de verkeersproblematiek in Olst; komt er een noordelijke of een zuidelijke rondweg, de landbouw; grootschalig of juist niet en duurzaamheid; wel of geen windmolens. Het gaat ergens over maandag. Dit met een enorme stapel door te nemen documenten als tastbaar bewijs. Tel maar op. Een structuurvisie van 60 bladzijden, een 25 pagina’s tellend verkeersonderzoek, de zienswijzennota (57 bladzijden) en niet vergeten 36 zienswijzen vanuit de samenleving op de structuurvisie. Voor het geval u aspiratie hebt; als raadslid moet je wel een beetje van lezen houden, begin er anders niet aan.

De zienswijzen, vroeger inspraakreacties geheten, vind ik het meest boeiend. Wat B en W willen weet ik immers al. In de 36 zienswijzen komt van alles voorbij. Inwoners van Olst-Zuid die het meest zien in een noordelijke rondweg, inwoners van Olst-Noord die voor een rondweg ten zuiden van Olst gaan. Bewoners van de Jan Hooglandstraat die het industrieterrein in het centrum van Olst het liefst ‘op slot’ zien. De LTO die ruim baan voor de landbouw wil. Landgoedbezitters, de plaatselijke belangen, het lokale windmoleninitiatief, de buren van de kippenboer uit Welsum, allemaal doen ze een duit in het zakje.

Wat opvalt is de kwaliteit van de zienswijzen. De indieners weten prima waar ze het over hebben. Zeker als het om een ‘dichtbij de mensen item’ als verkeer gaat. Daar heeft bijna iedereen een mening over. Vaak goed onderbouwd, dat ook. En soms lees je ook gewoon verrassende invalshoeken. ‘Bouw zongericht en hou daar met het verkavelen rekening mee’, zo las ik in een van de zienswijzen. Hartstikke logisch natuurlijk maar niemand was daar nog opgekomen. B en W hebben deze suggestie, zo schrijven ze, met dank aan de indiener, in de structuurvisie verwerkt.

Dat gebeurde overigens niet zo vaak, dat verwerken van een reactie. Van de pakweg 150 suggesties die in de 36 zienswijzen zijn gedaan schuift het college bijna driekwart terzijde. Daar wordt niets mee gedaan. Ik vind dat best veel. Dit temeer daar B en W eerder in een persbericht aangaven ‘de grote betrokkenheid van organisaties en inwoners bij de structuurvisie zeer te waarderen’. Voor waardering alleen koop je als indiener natuurlijk niet zoveel. Maar misschien heb ik ook wel gemakkelijk praten als raadslid van een oppositiepartij.

Hoe het ook zij, wij gaan zien waar het maandag allemaal toe leidt. Een ding lijkt wel zeker, het gaat laat worden maandag. Het gaat ergens en dus zullen de zes fracties in de gemeenteraad met hele verhalen komen. Ook verwacht ik flink wat insprekers. En die krijgen allemaal vijf minuten. Je moet als raadslid niet alleen van lezen houden, maar ook over zitvlees beschikken.

Voor wie het wil mee maken? De raadsvergadering begint maandag om 20.00 uur in het gemeentehuis. Meekijken kan ook en wel via staging2.olst-wijhe.raadsinformatie.nl. Dat doen gemiddeld toch zo’n 50 a 60 mensen. Best een mooi aantal, vind ik.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.