sallandse brouwerij waarschijnlijk in maart weg uit raalte

Johan Nijhof van de sinds 2012 in de kelders van De Leeren Lampe gevestigde brouwerij van speciaalbieren houdt daarom nog een heel kleine slag om de arm. “Maar gezien de positieve reacties uit Albergen gaan we er niet van uit dat er nog bezwaren zullen komen. We zijn inmiddels voorzichtig met de eerste voorbereidingen in het gebouw aan de Ootmarsumsestraat begonnen. Het is een voormalige kalverslachterij die al langer leeg stond. Sinds vorig jaar hebben we ons eerst in Nijverdal gevestigde magazijn daar al ondergebracht. Voor een brouwerij heb je echter een veel zwaardere vergunning nodig omdat het dan om een productielocatie gaat. We gingen er wel steeds van uit dat we die vergunning ook zouden krijgen van de gemeente Tubbergen. We konden duidelijk maken dat we een kleine en ambachtelijke brouwerij zijn.”

Dat kleine valt overigens mee, inmiddels wordt er jaarlijks ruim 400.000 liter gebrouwen, vier keer meer dan enkele jaren geleden. “Noem ons dan maar een grote onder de kleintjes.”

Door de komende verhuizing zal in maart de productie tijdelijk onderbroken moeten worden. “We denken aan een of twee weken. We willen die onderbreking zo kort mogelijk houden uiteraard. Het is zeker een hele verhuizing, maar de hele installatie is modulair opgebouwd. Je kunt dus alle onderdelen stuk voor stuk verhuizen.”

Streekproducten

Ruimtegebrek was volgens Nijhof de enige reden voor de verhuizing. “In Raalte hebben we zo’n 500 vierkante meter. In Albergen is dat 900 vierkante meter alleen al op de begane grond. Plus nog 750 meter in de kelder. Het mooie is dat we straks zowel de brouwerij, het magazijn en het nu nog in Hengelo gevestigde kantoor allemaal bij elkaar hebben zitten. Eigenlijk hoopten we de afgelopen jaren dat we voor de zomer van 2016 al zouden kunnen verhuizen, maar dat is gewoon niet gelukt.”

De naam Sallandse Landbier Brouwerij zal ook na de verhuizing gebruikt blijven worden. “We zijn ooit heel klein begonnen met Huttenklaosbier. Dat Twentse bier werd afgelopen jaren ook hier in Raalte gebrouwen. Straks is dat andersom, dan worden de Sallandse bieren zoals Bokkige Theodorus, Blonde Johannes, Donkere Henricus en Witte Franciscus in Twente gebrouwen. Het blijven echter echte streekproducten.”

Van de ongeveer tien medewerkers komt een deel uit Salland; “Die gaan met ons mee naar Albergen. Het is maar een klein half uurtje rijden tenslotte.”

De brouwerij in Raalte is in ieder geval komende weken nog elke woensdag- en zaterdagmiddag van twee tot vijf uur te bezoeken. “In Albergen gaan we straks ook excursies en rondleidingen doen maar waarschijnlijk niet meer op vaste tijden zoals nu in Raalte.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.