raalter politiek angstvallig stil over niet invoeren precariobelasting

Raaltenaar Hans de Kort mailde enkele weken geleden alle fractievoorzitters vragen over de precariobelasting. Maar tot antwoorden leidde dat niet. “Behoudens mevrouw Hoeneveld van de SP, had geen van hen het fatsoen daarop te reageren. Van andere inwoners heb ik inmiddels vernomen dat ook zij vaak zo’n vervelende ervaring hebben opgedaan.”

De Kort vervolgt: “Mevrouw Hoeneveld liet mij weten, ik vat even kort samen, dat zij zich niet door een inwoner zoals ik laat voorschrijven ‘hoe zij naar het college moet reageren op nieuws uit de media’. Met andere woorden: zij ziet een mijns inziens redelijke suggestie blijkbaar als een dwingende opdracht. Blijkbaar had zij dit nodig als excuus om niet inhoudelijk te hoeven reageren.”

Vragen Salland Centraal
Ook Salland Centraal stelde de fractievoorzitters vragen. Op D66 en GemeenteBelangen, reageerde geen van de partijen. Enkele weken later wachten we nog steeds op antwoorden. Ook een tweede verzoek blijft onbeantwoord.

D66
D66 is één van de partijen die steevast wel reageert op vragen, zo ook op de vragen over de precariobelasting. Peter Moorman vertelt, namens de partij, dat hij blij is dat Raalte de belasting niet heeft ingevoerd.

“De ondergrondse precariobelasting is ondemocratisch en ondoorzichtig. Indien de gemeente Raalte dit zou hebben ingevoerd en Olst-Wijhe bijvoorbeeld niet, dan betalen de inwoners van Olst-Wijhe, via hun energienota van Enexis, mee aan de belastinginkomsten van Raalte. Dat vinden wij van D66 ondemocratisch. Alle partijen in de Tweede Kamer zijn van mening dat deze belasting afgeschaft moet worden. Minister Plasterk heeft op het laatste moment een draai gemaakt, zodat deze zeventig gemeenten het alsnog hebben kunnen invoeren. Een slechte zaak. De politiek moet duidelijk en transparant zijn. Burgers moeten weten waar ze aan toe zijn en waarom en waarvoor ze belasting betalen. Dat is met deze heffing niet het geval.”

GemeenteBelangen
Ook GemeenteBelangen was snel met reageren. “GemeenteBelangen heeft er bij de afspraken in het collageakkoord al voor gekozen om deze belasting niet in te voeren”, laat Jan Schokker weten.

“Reden was toen als dat deze in de toekomst zou worden afgeschaft en dat de nutsbedrijven deze met een verhoging toch weer aan onze burgers zouden doorbereken. Het is dus een broekzak/vestzakdiscussie, waarbij wij ervoor hebben gekozen om de begroting door middel van de ozb sluitend te krijgen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.