positief patriottisme in plaats van negatief nationalisme

“Een positief patriottisme in plaats van een negatief nationalisme. Dat moet ons antwoord zijn op het stijgende handelstekort, de groeiende schuld in buitenlandse handen, de kwetsbare positie van onze landbouwers en de ecologische impact van ons landbouwsysteem.” Lees hier verder.

Vanuit agrarisch Nederland kwam er veel tegengeluid en op sociale media zagen we een Sallander reageren: “Mag ik het zeggen? Ja ik denk het wel. Een enorm blabla verhaal wat al honderden keren verkondigt is, nergens concreet wordt en duizenden boeren die nu het water aan de lippen staat, en geen steek vooruit helpt. Weg met deze man.”

Er staat heel veel nieuws in. Ons ministerie van  Economische Zaken denkt, ondersteund door de vakorganisatie LTO, dat boereninnovatie in een open markt kan. Holslag laat nieuwe wettelijke kaders doorschemeren die dat tegenspreken,  de EU lijkt te schuiven en weg te bewegen van rapport Ricardo (2014) waarin onomstotelijk werd vastgelegd dat de EU zelf geen grondstoffen voldoende heeft om het huidige (industriële)productie niveau in de breedste zin van het woord te handhaven en ook om milieu technische oogpunt een pas op de plaats moet maken. Maar dat kon ook na het rapport Falkenberg (2016) niet anders, duidelijker dan daar is nooit eerder omschreven dat Europa qua mineralen gewoon failliet is.

Holslag, vooral ook als betrokken vader van jonge kinderen, maakt zijn analyses en beseft dat hij hier met chirurgische precisie en koele afstandelijkheid een oorlog voorspelt en legt de vinger op de zere plek. Waar politici en vrijhandelsfiguren omheen draaien, het volkomen negeren van de werkelijke kosten van het agrarisch productieproces. Kosten waarvoor die boer wel opdraait, maar die hij niet in rekening kan brengen, omdat de zaak scheef zit.

Met het verhaal van Holslag lijkt er een begin te komen van het verleggen van de parameters. Het model moet veranderen, en gaat veranderd worden. Het verhaal van Holslag moet handen en voeten krijgen door samenwerken van alle schuldige partijen. Hoe langer dit gaat duren hoe hoger de kosten en hoe meer menselijk leed. De agrariërs zitten in het schip, erin geluisd door hun eigen schuld. Maar deze vraag moeten we stellen: is dat wel zo?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.