oud raaltenaar pascal dufour wereldkampioen software testen

Pascal groeide op in Raalte, maar woont inmiddels al weer jaren in Zwolle. Hij was altijd al een techneut. Zijn vrienden waren actief in bandjes, maar hij vond die grote mengpanelen waarmee het geluid werd afgestemd, zeker net zo interessant als de muziek.

WK
Sinds 2000 is hij actief in de ICT. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig software tester voor het bedrijf Agilix. Hij coacht daarbij ook andere teams. “De combinatie van mens en techniek spreekt me aan. Waarom we hier aan meededen? Het begon eigenlijk in 2014. Toen werd ik gevraagd als jurylid voor het eerste WK. Dat leek me leuk en daar heb ik dus ook ja op gezegd. Maar gedurende het hele gebeuren begon het me ergens te dagen: wie ben ik om te zeggen dat een ander iets goed of fout doet? Had ik me niet eerst moeten bewijzen voordat ik in zo’n jury was gaan zitten? De praktijk is immers toch anders dan de theorie.”

En dus begon in zijn achterhoofd een plannetje te ontstaan: de volgende keer wilde hij zelf meedoen, mits hij goede teamgenoten kon vinden. En die vond hij. “Klaas Durk kende ik nog uit mijn tijd dat ik werkte voor Isala. Met hem deelde ik een kantoor. Hij kende Rob weer en uiteindelijk voegde ook Gerard zich bij ons.” Het doel was duidelijk: kampioen worden. “Tijdens het EK hebben we het ook opgenomen tegen bedrijventeams, maar het feit dat iemand je collega is, wil niet zeggen dat hij ook de beste in zijn vak is. Met dit team hadden we vier getalenteerde mensen.”

Keuzes
Een week voor het WK kregen de heren te horen dat ze zich moesten buigen over een Android-app. Lichte paniek bij Pascal, die doorgaans werkt met andere besturingssystemen, maar gelukkig had hij nog enkele dagen tijd om zich in te lezen. Vervolgens ging het naar Berlijn. Een half uur voordat het daadwerkelijke toernooi begon, kregen de heren een mailtje over de opdracht. Het ging om de Moovel-app. Een app van een Amerikaans bedrijf waarmee de gebruikers taxi’s of treinritten kunnen boeken en alternatieven kunnen onderzoeken.

“Vervolgens kregen we de tijd om vragen te stellen aan de vertegenwoordigers van het bedrijf. Kijk, in totaal kregen we daarna drie uur om fouten en problemen op te sporen. Wat je ook doet, bugs houd je altijd. App’s komen op de markt als ze goed genoeg zijn, niet als alle bugs eruit zijn. Je kunt niet alles onder de loep nemen, daarbij moet je keuzes maken. Het bedrijfsproces vinden wij een belangrijk uitgangspunt daarbij.”

Zenuwachtig
En vervolgens was het zoeken. Pascal en Klaas Durk onderzochten verschillende delen van de app; Gerard richtte zich op de beveiliging en de programmakwaliteit en Rob legde alles vast in een eindrapport.” Na die drie uur begon het grote gewacht; de uitslag zou pas een dag later volgen. “Ik ben niet gauw zenuwachtig, maar toen was ik het wel even.”

Maar nu hebben de heren dus de winst op zak. Een stukje erkenning en waardering. Allemaal uit passie voor het vak. Of ze volgend jaar weer mee gaan doen? “Het ligt er een beetje aan wat de anderen willen. Van mij mag het. Maar aan de andere kant: het lijkt me nu ook wel weer leuk om in de jury te zitten. We gaan in elk geval wel kijken of we ons met ons vieren ook gezamenlijk opdrachten gaan aannemen. Misschien lukt het wel om ons als wereldkampioenen in de markt te zetten. We zullen het zien!”

Alcoholisch drankje
En die naam, de Pan Galactic Gargle Blasters, hoe zit het daarmee? Nou, wellicht dat die voor de leek onbegrijpelijk is, maar onder ICT’ers, vaak – zo wil het cliché – science fiction-freaks, zal dat wellicht wat anders liggen. In het cultboek The Hitchhiker’s Guide tot the Galaxy van Douglas Adams is het namelijk de naam van het beste alcoholische drankje van de kosmos. Aanbevolen hoeveelheid: twee. Ook niet meer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.