opinie hoe objectief zijn agrariers

Door Gerlant Zielman.

Tv programma Radar presenteerde het plan ‘stop doorfokken van dieren‘ van Wakker Dier. Het rapport van Wakker Dier heet ‘Grenzeloos gesleutel aan dieren’. Het maakt duidelijk dat de veredeling van dieren significant sneller en gerichter zal gaan dankzij moderne datatechnologie, genetische kennis en de toepassing daarvan door het knippen en plakken van genen.

We hebben er tientallen jaren over gedaan om koeien met kleine billen en grote uiers te maken. Zo krijg je meer melk. Met kippen deden we hetzelfde. Kleine borsten voor een boel eieren. Een ouderwets varken heeft twaalf tepels. Een modern vleesras heeft er veertien. De moderne big is een dier dat in zes maanden uitgroeit tot een wezen van ruim 90 kilogram. Ook daar is hard aan gewerkt in de afgelopen decennia. Ik vraag me af, waar ligt de grens?

Professor Haring, docent aan de universiteit van Leiden maar ook lid van de raad voor dieren aangelegenheden. gaf zijn visie op het verhaal. Hij wil, nu we met elkaar genoeg voedsel kunnen produceren, het dier met moderne technieken verder tot een ding maken. Zijn voorstel is om de kippen naar een Engels idee zo te fokken dat ze blind zijn en elkaar niet meer pikken. Iets waar ik faliekant tegen ben.

Mijn sociale media stroomde tijdens en na de uitzending over met commentaren van in de verdediging schietende agrariërs. Eén er van was deze en ik heb mijzelf er toe moeten zetten om dit te knippen en plakken en in ons dossier toe te voegen. Maar het moet, het is immers nieuws en wordt door velen van jullie zo beleefd.

Zelf kwam ik niet verder, ondanks alle empathie die ik heb met de agrarische sector en de mensen die er in werken dan: Onee, niet weer. Wat een domme koeien. Ze schieten weer in de verdediging maar hoe objectief zijn die agrariërs zelf?

Enkele jaren geleden heb ik al een open brief geschreven aan alle agrarische belangenvertegenwoordigers om te stoppen met verdedigen en aan te vallen. De strekking van het verhaal was dat zij zelf de regie moesten nemen naar de toekomst toe en niet achter de feiten aan blijven huppelen, een toekomstvisie moesten ontwikkelen op basis van feiten. Helaas is dat niet gebeurd gezien de zooi van de tegenwoordige tijd.

Vragen die ik mezelf daar bijvoorbeeld bij voorstelde waren de volgende:

Zou ons ontevreden Europese (kiezers)volk het weten dat wij hier amper energie en grondstoffen hebben? Zie rapport Ricardo over dat we eigenlijk failliet zijn. Zou dat volk weten dat onze agrarische productie machine draait op import en export van mineralen uit andere werelddelen en dat onze verzorgingsstaat voor een groot deel draait op handel met een bondgenoot (Amerika) waar ook de bodem van de mineralen put in zicht is?

Zou men weten dat we onze kennis en technologie al lang geleden geëxporteerd hebben naar landen als China. De Chinezen onze technieken hebben afgekeken en vele malen groter gedupliceerd. Zij hebben wel de grondstoffen en benodigde mineralen en overvoeren straks de zogenaamde wereldmarkt.

Zou men weten dat de koloniale tijd voorbij is en dat wij nu met de pet in de hand de wereld rond moeten? In plaats van met marines en legermachten?

Zou men weten dat nu China enorm gaat investeren in groen/duurzaam, dat continent sowieso gaat winnen van Europa/Amerika?

Maar een nog veel grotere vraag; Zouden de boeren in Nederland dat wel weten of blijven ze door gaan met de globaliseringsgedachte omdat hun voorlieden achter de pijpen van het oude economische denken aan dansen?

De EU heeft een probleem. De banden met Rusland zijn, onder invloed van de Amerikanen na het neerschieten van MH17, onder druk komen te staan. De weg naar China om met de trein voedsel naar west-Europa te halen is afgesneden. Europa heeft een probleem in de wereld, oorlog word voorspeld door hoge ambtenaren in Brussel.

De nieuwe voorzitter van LTO Nederland Marc Calon stelde deze week in Raalte: ”Grootste bedreiging voor NL landbouw is regelneukerij en protectionisme”. Een populistische uitspraak, als ik hem was zou ik eerst het huiswerk overdoen voor ik nog weer wat zou zeggen. 

De kaarten zijn opnieuw geschud en daarbij is China koning en Rusland troef.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.