olst negatieve uitschieter in misdaadcijfers olst wijhe

In 2016 werd er 33 keer ingebroken in de gemeente, dat is een keer vaker dan een jaar eerder. In Olst en Boskamp is het aantal inbraken gestegen van tien naar negentien.

In Olst-Wijhe nam het totaal aantal vernielingen van auto’s en straatmeubilair toe, deels gepleegd tijdens de nachtelijk uren. De vernielingen vinden verspreid over de gehele gemeente plaats, maar in Olst is sprake van toename van aangiften van vernielingen. In Wijhe daalde het aantal aangiften van vernieling licht. In 2015 is er veertien keer aangifte gedaan van vernieling. In 2016 zijn er 21 aangiftes binnengekomen.

Oplichting
Er is een duidelijke stijging van het aantal aangiftes van fraude. Die stegen van 35 in 2015 naar 59 in 2016. Mensen krijgen vaker te maken met het niet betaald of geleverd krijgen van online aan- en verkopen via websites. Ook wordt er misbruik gemaakt van persoonsgegevens.

Diefstal bij bedrijven
In heel Olst-Wijhe is er een enorme daling in het aantal diefstallen of inbraken bij bedrijven of instellingen. In 2015 waren dat er 23 en in 2016 twaalf.

Er loopt nog een onderzoek naar een overval die plaatsvond in augustus 2016. De overval was gericht op een handelaar en is onderdeel van een grotere reeks overvallen.

Fietsendiefstal
In 2016 daalde het aantal aangiften van fietsendiefstal van 75 (2015) naar 29. Die daling is zowel in Olst als in Wijhe en ook rondom de stations. Vermoedelijk komt dat doordat twee veelplegers die verantwoordelijk waren voor een groot deel van de diefstallen niet actief zijn. Het opruimen van ‘weesfietsen’ geeft nu ook meer overzicht bij de fietsenstallingen.

Motorvoertuigen
Het afgelopen jaar is er geen aangifte binnengekomen van diefstal van een voertuig. In 2015 waren dat er nog zes. Ook het aantal aangiften van diefstal uit motorvoertuigen is licht gedaald van veertien naar twaalf.

Geweld
In 2016 is het aantal aangiften van geweld nagenoeg gelijk gebleven. In de meeste gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld). Hier wordt een zorgmelding van gemaakt, waarna hulp wordt geboden. Bij conflicten in de woonomgeving tussen buren kan buurtbemiddeling ingeschakeld worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.