olasfa affaire is perfect voorbeeld hoe het niet moet

De Volkskrant sprak diverse betrokkenen over de sanering van het terrein van de voormalige Olster Asphaltfabriek (Olasfa), die nog altijd niet is afgerond.

In het artikel wordt de aaneenschakeling aan fouten behandeld. Die fouten werden gemaakt nadat de eigenaren van het bedrijf met de noorderzon vertrokken na het faillissement in 1983. Ze lieten de omgeving achter met drie hectare vervuilde grond.

Stank
Vanaf het begin van de bodemsanering gaat het mis. Er komt verschrikkelijke stank vrij en de tijdelijke vervangende huisvesting blijkt langer nodig dan aangekondigd. Vervolgens worden er gezondheidsklachten gemeld door bewoners, die in relatie zouden staan met de vrijgekomen stoffen.

Een ander probleem is de gebrekkige communicatie vanuit de provincie. Er werd vooral technisch gereageerd op gevoelsvragen vanuit de bevolking.

Fouten
De provincie erkent tegenover De Volkskrant fouten te hebben gemaakt. “We hebben ons vastgehouden aan de normen. Zolang die niet werden overschreden, was er niets aan de hand. Dat was een te koele benadering”, aldus D66-gedeputeerde Lievers, die het dossier overnam van zijn voorganger.

Omwonenden richten zich inmiddels met name nog op financiële compensatie voor alle problemen. De sanering in Olst moet in ieder geval vóór 2020 klaar zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.