natuurbericht stond dat boerderijtje er nog maar

“Dan gaan je gedachten automatisch weer terug naar vroeger”, schrijft Sjaak. “Vroeger, toen alles nog ‘beter’ was.”

“Hier laat ik de auto staan. Aan dit pad heeft eerder een boerderijtje gestaan. Met een aantal andere boerderijen moest ook deze het veld ruimen voor nieuwe natuur. Een smal beekje doorsneed de perceeltjes van de boer. Het is gedempt om de omgeving weer natter te maken. Daar onder die kronkelige strook van pitrusplanten heeft eerder het natuurlijke stroompje gelopen. Rechte houtsingels zijn ingericht met eiken, elzen, wilgenstruiken en hier en daar een sleedoorn. Op vaste hoogte aangelegde duikers met een terugslagklep zorgen voor de waterhuishouding in het beschermde natuurgebied.

 

Nergens hazen, konijnen, laat staan fazanten of patrijzen te zien. Wel sporen van reeën, vossen en vooral van dassen in de sneeuw. Jacht is hier uit den boze. De houten ladder naar de hoogzit in het oorspronkelijke oude bos is onbetrouwbaar geworden.

Stond het boerderijtje hier nog maar. Met wat begrazing van koeien, uitrijden van oude stalmest, graanakkers, lanen, heggen, struwelen, poelen, erf-, weide- en akkervogels. Het kleinschalig cultuurlandschap met de lokale kennis en kunde van boeren. Hoge biodiversiteit, niks mis mee…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.