natuurbericht shetlandponys die een mens negeren dan is er wat aan de hand

Sjaak Bruggeman: “Onderweg gaan strakke rechte graslandpercelen ineens over in toekomstige natuur. Boerderijen zijn opgekocht en van een groot gebied is de teelaarde verwijderd en zijn slenken en laagtes gegraven. Kraan- en shovelmachinisten hebben hier een mooie klus gehad. Niet strak en recht met laser of GPS maar gewoon op het oog.

 

Eenmaal over het veerooster vliegt er, geschrokken van mijn onverwachte bezoek, een buizerd op. Een torenvalkje heeft minder haast en peuzelt zolang mogelijk van zijn prooi. Het was een roodborstje. Op het afgeschraapte kale zand is mooi te zien dat dop- en struikheide zich al goed ontwikkelen.

Dan maak ik me op voor een ontmoeting met een vijftal Shetlandpony’s. Regelrecht en blij komen ze op me aan rennen. Opeens krijgen ze de waterplas achter me in het vizier en lopen me steil voorbij. Jammer maar helaas, er zit nog een ijslaag op.

En hoe ze ook stampen met hun hoefjes, er staat geen water meer onder. De Shetlanders gaan in de winter door hun graasgedrag opslag van bomen tegen door te knabbelen aan de boombast. In de zomer vreten ze liever aan de stugge pollen van pijpenstro. Maar op tijd een slokje water, zomer of winter, is ook voor de kleine pony’s een must…”

Sjaak eindigt met het verzoek aan de redactie of we zelf een foto willen selecteren. Tuurlijk niet, we plaatsen ze alle drie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.