multiculturele theerituelen als basis voor ontmoeting in olst

“Traditionele thee uit Pakistan bestaat uit gestampte kardemomzaadjes, koffiemelk, suiker en zwarte oplosthee”, vertelt Haram “Het is heerlijke thee en bovendien geeft het gelijk energie. Net zoals wanneer je een glas cola drinkt of een kop koffie. Ik begin met het koken van water. Vervolgens stamp ik de kardemomzaadjes, zodat ze uit het schilletje komen. Zodra het water kookt, gooi ik de zaadjes er doorheen en laat ik die even meekoken. Kijk zo”, demonstreert Haram. De weldadige reuk van kardemom stijgt op uit het kokende water. “Vervolgens doe ik er wat schepjes oplosthee doorheen en wat koffiemelk en suiker.”

Ondertussen arriveert Ideh in het Holstohus. De van oorsprong uit Iran afkomstige inwoonster van Olst heeft allemaal potjes met kruiden en bloesems uit Iran meegenomen. “Hier, ruik maar! Deze rozenblaadjes komen uit mijn dorp. In het voorjaar, wanneer de rozenstruik bloeit, kunnen we de blaadjes oogsten. Als ik thee zet van deze rozenblaadjes, brengt de geur van de rozen mij terug naar Iran”, vertelt Ideh met een melancholische blik in haar ogen.

De thee van deze rozenblaadjes heeft een rustgevende uitwerking. Het werkt heel ontspannend en is goed tegen angst. “Ik zet ook vaak thee van gemberwortel. Gember geeft energie. Ik meng ook wel kruiden door elkaar heen voor thee. Bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, samen met rozenblaadjes en bloesem van de sinaasappelboom. Kaneel is goed voor mensen die te veel suiker in het bloed hebben of te veel verkeerde vetten”, weet Ideh.

Ongedwongen

Het enthousiasme van de dames werkt aanstekelijk. Enkele vrouwen die elders in het Holstohus bezig zijn om kerstkaarten te maken, schuiven gezellig aan om een kopje thee mee te drinken. “Kijk, dat is nou wat ik graag wil”, reageert Ideh blij. “Gewoon gezellig samenzijn met andere vrouwen. Vrouwen die net als ik in een ander land geboren zijn, die hier pas zijn komen wonen, of die misschien al hun hele leven in Olst wonen. Kennismaken met elkaar. Leren van elkaar. Maar vooral ook ongedwongen gezelligheid.”

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Elleke Steenbergen via 06-45820705 of e.steenbergen@uthuus.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.