Home / archiefcentraal / minder inbraken meer geweld in raalte

minder inbraken meer geweld in raalte

Het aantal aangiften van geweldsincidenten is het afgelopen jaar flink toegenomen in de gemeente Raalte. In 2015 werd er 49 keer aangifte gedaan van geweld, afgelopen jaar waren dat er 80. Vooral het aantal meldingen van bedreigingen via sociale media en mishandelingen is toegenomen. Ook werd er vaker ingebroken in auto’s. Het aantal woninginbraken en autodiefstallen is wel afgenomen.

De aangiftes van bedreigingen namen afgelopen jaar toe van 22 naar 30. Daarbij gaat het regelmatig om bedreiging via sociale media.

Een ander deel van de toename in het aantal aangiften van geweldincidenten zit in mishandelingen. Deze zijn toegenomen van 26 naar 48. Daarbij gaat het, naast enkele mishandelingen tijdens het uitgaan, vooral om huiselijk geweld. Daarnaast is er één keer aangifte gedaan van poging tot doodslag en twee keer van openlijke geweldpleging.

Straatroven en overvallen
De overige geweldszaken zijn de straatroven en overvallen die in 2016 plaats hebben gevonden. In de gemeente werden vier straatroven gepleegd (op de Iepensingel, Ceintuurbaan, Stöppelhaene en Hondemotsweg) en twee overvallen (aan de Elzenlaan en Heesweg).

De twee overvallen waren gericht op een specifieke doelgroep, namelijk handelaren. Voor de straatroven aan de Ceintuurbaan en Hondemotsweg zijn in totaal vijf verdachten aangehouden. De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de andere zaken. 

Oplichting
Ook is er een duidelijke stijging te zien van het aantal aangiftes van fraude. In 2015 was er sprake van 21 aangiftes en in 2016 van 45. Dit betreft vooral oplichting via internet. Inwoners van de gemeente Raalte krijgen steeds vaker te maken met het niet betaald of geleverd krijgen van online aan- en verkopen. Ook wordt er misbruik gemaakt van persoonsgegevens.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken is in 2016 gedaald van 61 naar 50. Dit is het resultaat van een goede samenwerking tussen bewoners, gemeente en politie. Het gebruik van Whatsapp-groepen speelt bij dit terugdringen een belangrijke rol.

Auto-inbraken en -diefstallen
In 2016 is er een stijging te zien in het aantal auto-inbraken. In 2015 werden er 29 auto-inbraken gepleegd, in 2016 waren dat er 37. De inbraken vonden vooral plaats in Raalte Centrum en Raalte-Noord. De buit bestond vaak uit airbags en navigatieapparatuur, maar er werd ook enkele keren gereedschap weggenomen uit bestelbusjes en vrachtauto’s.

Bestelbusjes zijn een geliefd doelwit voor auto-inbrekers. Het aantal diefstallen van auto’s is licht gedaald. In 2015 waren dat er acht terwijl er in 2016 vijf auto’s zijn gestolen.

Criminele activiteiten
De gemeente en politie zien ook dat er in Raalte mensen geld verdienen met criminele activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn fraude, heling van gestolen goederen, het telen van wiet, intimidatie, bedreiging en afpersing. “Er is een groeiende aandacht voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Georganiseerde criminaliteit vormt een constante bedreiging voor de samenleving. Het is een bedreiging voor onder andere lokale economieën. Reden genoeg om de komende jaren de aanpak hiervan verder te intensiveren”, laten de gemeente en de politie weten.

Afpakken vermogen
Criminelen lopen vaak te koop met dure sieraden en auto’s. Het afpakken van dit criminele vermogen heeft prioriteit bij de politie. Door dat af te pakken van criminelen, raken we de crimineel waar het de meeste pijn doet: in zijn portemonnee. Ken je iemand die verdient aan criminaliteit? Koopt iemand in jouw omgeving veel dure spullen maar heeft hij of zij geen inkomen? Tip dan de politie via 0900-8844. Kent deze persoon jou ook, Bel M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem.

[youtube url=”//www.youtube.com/embed/znhzcLAYDHk&feature=youtu.be”]

Lees ook

Pubquiz van KBO/PCOB in Trefpunt Heeten

HEETEN – De KBO/PCOB 55 afdeling Heeten pakt de draad weer op. Het activiteitenprogramma begint …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.