lto voorzitter marc calon debuteert in salland

“Al wist ik toen nog niet dat mijn voorganger, Albert Jan Maat, uit deze streek kwam”, zo voegde hij toe. De nieuwe voorzitter van de grootste boerenorganisatie van het land maakte daarna duidelijk dat hij een totaal ander type is dan de immer rustige Maat, geboren en getogen in Heino.

“Je kunt als boeren wel schoppen tegen die grote inkopers met veel macht zoals Ahold, maar die verdwijnen echt niet. Alleen, als je als boeren ook wilt samenwerken voor een sterkere marktpositie, dan zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) veel te snel nee.” Calon sprak ook van een ‘regeldiarree’ waar de landbouw mee te maken heeft. De vele regels voor onder meer milieu en dierenwelzijn voor de landbouw moeten wat hem betreft flink aangepast worden. “Het moet allemaal veel simpeler en op bedrijfsniveau. Geef de boer en boerin zelf de verantwoordelijkheid op hun bedrijf om de gestelde doelen te behalen. En geef boeren die bewust sjoemelen flinke boetes, pak ze maar aan als enkele collega’s het voor de rest verpesten.”

Merkel

Populisme, nationalisme en protectionisme wereldwijd, van Trump in de VS tot de Brexit van Groot-Brittannië, zijn volgens hem gevaarlijk voor de landbouw. “Gemiddeld 70 procent van onze productie gaat over de grens. Dat kunnen we echt niet allemaal zelf opeten of je moet onze sector decimeren. Ik hoop echt op Merkel in Duitsland. Die kan hopelijk die tendensen om grenzen te sluiten, bestrijden. Ook de verkiezingen in Italië dit jaar worden belangrijk. Dat is een grote economie en het land is een van de grondleggers van de EU. Critici zeggen wel dat er veel geld van Noord-Europa naar het Zuiden gaat, maar zonder dat geld gaan ze failliet en kopen onze producten niet meer.”

Calon is altijd lid van de PvdA geweest, onder meer als Gedeputeerde in Groningen. In het door CDA en mindere mate de VVD gedomineerde LTO is dat ongebruikelijk. “Sommigen, vooral in wat linksere kringen, zeggen dat we alleen agrarische kennis moeten exporteren. Maar een universiteit zoals Wageningen kan dat alleen als er hier ook agrarische productie is. Ik denk dat het daarom heel belangrijk is dat er na de verkiezingen weer een ministerie van voedsel en landschap komt. Je ziet nu dat Economische Zaken net te vaak mis zit wat betreft de landbouwbelangen.”

Kartelvorming

Wetten tegen kartelvorming met bijvoorbeeld prijsafspraken die nu vaak verhinderen dat boeren een sterkere marktpositie krijgen, moeten van hem keihard aangepakt worden. “Anders blijf je als landbouw onderop liggen op de markt en dat is geen prettige situatie.” De nieuwe LTO-voorzitter ziet veel toekomstkansen voor de landbouw. “Er zullen meer monden moeten worden gevoed. Bij de evenaar kun je productie wel vergeten. Klimaat, kennis, opleiding staan hier in Nederland op een hoog peil. Die slimme Nederlandse boeren doen het hartstikke goed en kunnen elke concurrentie aan, dat hoor je elke keer weer in het buitenland.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.