landbouw moet zich vormen naar het landschap

“Ik ben Bas de Groot 40 jaar, vader van 3 kinderen, woonachtig in Rotterdam en bijna 20 jaar werkzaam in en gerelateerd aan de landbouw. Partner bij creatief bureau Voord&Wij, maar nu vooral bekend als melksommelier. Met als wens weer pluimveehouder te worden.

Hoe ziet de toekomst van het platteland eruit? Vanuit mijn interesse ben ik allereerst genegen deze vraag even op te rekken naar de toekomst van de landbouw.

Toekomst
Heeft de landbouw toekomst? Dat is een hele zware vraag waar ik helaas niet altijd positief op kan antwoorden, al ligt dit een beetje aan de bui van de dag. Belangrijker vind ik dat landbouw toekomst moet hebben. Of dat nu hier is of aan de andere kant van moeder aarde. Waarom? Landbouw zorgt naast voor onze primaire behoeften als voeding ook voor zingeving, gemeenschap, ontwikkeling en cultuur. Helaas staat dit onder druk.

Mijn observatie is dat landbouw steeds meer ont-aard is, los van de grond, ontworteld en dus ook los van het landschap. Landbouw heeft namelijk in toenemende mate geen binding meer met het landschap en de grond. In een nog niet zo heel ver verleden maakte de grond en het landschap namelijk uit wat er geboerd werd. De potentiële opbrengst, lees vruchtbaarheid, bepaalde ook de prijs van die grond. Met een gemiddelde prijs van €70.000 per hectare heeft dit nog maar weinig te maken met vruchtbaarheid. Nu wil ik niet verzanden in een emotioneel betoog over het verleden, maar kijken naar het heden en beter nog de toekomst. Ik pleit ervoor dat landbouw weer een relatie aangaat met de plek waar het gesitueerd is.

Ook beheer en recreatie
Voor Salland (de plek waar ik voor het eerst bewust rauwe melk dronk van de MRIJ koeien van Boer Kerkmeijer) betekent dit dat het agrarisch bedrijf moet passen (ook esthetisch) in het bestaande coulisse landschap en gebruik moet maken van haar kwaliteiten. Bij uitstek zou hier een meer gemengde bedrijfsvoering passen. Gemengd in de zin van meer diverse agrarische productie, maar ook beheer van het groen en vergeet niet de recreatie. Gespecialiseerde, meer gesloten (noem het industrieel) past hier minder in thuis.

Is er dan geen plek voor dergelijke bedrijven? Ja waarom niet. Zolang er markt is en het binnen de maatschappelijk gestelde kaders kan, moet het een plek kunnen krijgen. Ik vraag mij alleen af of dit op het platteland moet. Als voorbeeld: In Zuid-Korea bezocht ik melkveebedrijven, die hun dieren volledig opstallen, voer lieten binnenkomen en mest afvoeren/vergisten. Omdat deze bedrijven geen noodzaak hadden om op het platteland te zitten en de melkrijder dagelijks kwam, waren deze bedrijven gesitueerd op bedrijventerreinen langs de snelweg. Zij hebben zich dus gevestigd in een landschap die pastte bij hun bedrijfsvoering. Met hun hoge milieuzonering op een pek waar zij zo min mogelijk kwaad konden en met de logistieke lijnen voor de deur.

En zo zitten er volgens mij bedrijven op van die terreinen die beter zouden vertoeven op het platteland (werkgelegenheid). Al was het maar om tussen de middag de benen te strekken en brood te halen bij de bakker (lokale economie). Bijkomend voordeel kan je vanwege de plek van je werk ook meteen zo’n fijn huis kopen op het platteland (huizenprijzen stabiel houden) je kinderen naar school doen (verjonging) en in je vrije tijd te genieten van het prachtige Salland.

Ik zou er zo komen wonen!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.