land zo inrichten dat wilde planten en dieren hier kunnen leven

Harm Janssens (50) was tot 2014 boer in Noord-Groningen. Hij verwachtte een slechte toekomst van de melkveehouderij, verkocht de boerderij en streek op het Bouwhuis in Lettele neer. Daar heeft hij samen met Henriette een galerie van actuele kunst, vergaderlocatie en groentebedrijf. Harm was actief in de politiek en het boerenbestuur en heeft van daaruit een eigen visie ontwikkeld op de landbouw in Nederland. Harm beschouwt het platteland in een reeks artikelen. Vandaag deel 2. 

Wij als Nederlanders hebben eeuwen lang flink gesleuteld aan het landschap. In het kielzog van deze veranderingen veranderden ook de planten en dieren die in ons land leven. Tot in de middeleeuwen leefden nog beren en wolven in Nederland. Eerlijk gezegd vind ik het niet zo erg dat die beesten uit ons land zijn verdwenen. Het idee dat ik op een wandeling met de honden oog in oog kom te staan met een bruine beer spreekt met niet erg aan. En terwijl de ene diersoort verdween kwamen er anderen bij. In 1996 kwam het rapport “Patronen in Verscheidenheid” uit.

Het is gemaakt in opdracht van de toenmalige Alternatieve Consumentenbond en gaat over de veranderingen in de biodiversiteit in Nederland in de laatste 100 jaar. Uit het rapport komt naar voren dat tot ongeveer 1950 het aantal verschillende soorten planten en dieren in Nederland jaarlijks toenam. Dat kwam omdat het landschap toen veel gevarieerder was dan nu. Je had veel meer kleine bosjes, boswallen, kronkelige slootjes enzovoort. Al die verschillende biotopen, zoals dat mooi genoemd wordt, boden ideale schuilplaatsen aan allerlei dieren en planten hadden veel meer kans om te overleven op een wat ruige slootkant.

Na 1950 veranderde dat sterk. Door kunstmest, chemische middelen en vooral ruilverkaveling waren wij als mensen veel beter in staat het landschap onze wil op te leggen. Het landschap werd eenvormiger en de mogelijkheden van wilde planten en dieren om te overleven verdwenen. Dat was natuurlijk nooit een doel op zich. Het was het gevolg van onze drang om meer en vooral goedkoper voedsel te produceren. Ik ben het echter niet eens met de stelling dat door de intensivering van de landbouw veel natuur in Nederland verloren zou zijn gegaan. Volgens mij is er namelijk geen natuur in Nederland. Ook de Hoge Veluwe, het Wad en de Oostvaarders Plassen zijn, hoe mooi ook, geen natuur. Overal is de invloed van de mens merkbaar en overal krijgen sommige planten en dieren door ons ingrijpen een kans terwijl anderen verdwijnen. Toen ik vicevoorzitter was van de landelijke organisatie van jonge boeren (NAJK) had ik eens een radio interview met iemand van Staatbosbeheer. Deze man verkondigde dat Nederland meer moest worden terug gebracht naar zijn natuurlijke staat. Ik reageerde daarop met de opmerking dat dan driekwart van Nederland onder water zou staan.

Terug gaan in de tijd heeft geen zin. Wel moeten we kijken of we ons land zo in kunnen richten dat wilde planten en dieren hier ook kunnen leven.

Harm Janssens

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.