kandidaat kamerlid terlouw fins experiment met basisinkomen

De Finse proef wordt de eerste staatspoging van een Europees land om een onvoorwaardelijk basisinkomen in te voeren. Hierbij krijgen alle burgers het recht  op hetzelfde staatsinkomen. Deze ‘basisuitkering’ is onafhankelijk van iemands leeftijd of financiële situatie. Rijk of arm, wel of geen baan, arbeidsongeschikt of kerngezond, iedereen ontvangt evenveel geld  zonder enige tegenprestatie. Het bedrag moet hoog genoeg zijn om sober van te leven. Wie meer verlangt, kan het aanvullen door erbij te werken.

Hoe staat D66 daar nu in ?

Nou….simpel gezegd ; vanzelfsprekend  staat D66 er zeer positief in, want D66 loopt namelijk zelf al jaren warm voor dit idee. D66 heeft het basisinkomen ook al lang op hun programma gezet, zonder succes in het parlement tot nu toe overigens. .  D66 nam zelfs op zijn congres in november 2014 al een motie aan om het onderzoek ernaar nieuw leven in te blazen. De lobby voor invoering van een basisinkomen, die jarenlang een sluimerend bestaan leidde, lijkt nu gelukkig wel effect te sorteren.   Mijn partij pleit daarbij al langer voor nieuw onderzoek naar een basisinkomen: Iedereen een inkomen, bij voorbaat, om sober van te leven. Met werken als optie. Het kan een oplossing zijn als automatisering banen blijft opslokken .

D66 Verkiezingsprogramma;

 (https://d66.nl/content/uploads/sites/2/2016/12/D66-Verkiezingsprogramma-TK2017-definitief.pdf)

 In het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 is het basisinkomen benoemd onder de kop  Moderne bijstand: ruim baan voor  experimenten met basisinkomen

D66 biedt ruimte aan gemeenten om te experimenteren met de uitvoering van de bijstand. In initiatiefgemeenten Groningen, Utrecht, Wageningen, Leeuwarden en Tilburg zijn al interessante voorstellen voor experimenten gedaan. Daar ontwikkelt de bijstand zich meer en meer tot een gerichte vorm van basisinkomen. D66 ondersteunt de principes die ten grondslag liggen aan deze experimenten: gelijke kansen, vertrouwen en meer ruimte voor eigen keuzes en ondernemerschap. Daarnaast kan een basisinkomen de grote complexiteit van het stelsel van sociale zekerheid verminderen. De gemeentelijke experimenten leveren nuttige ervaringen op, die in combinatie met (internationaal) onderzoek in de komende kabinetsperiode duidelijkheid moeten verschaffen over de haalbaarheid en wenselijkheid van de invoering van een basisinkomen in Nederland.

D66 vindt het onacceptabel als mensen die in een kwetsbare positie zitten, vastlopen in bureaucratie. Brieven van bijvoorbeeld Belastingdienst en uitkeringsinstanties zijn vaak onleesbaar of verwarrend voor de 2,5 miljoen laaggeletterden die Nederland telt. En, nog belangrijker: gebaseerd op wantrouwen en dus op veel controle en verantwoording.

Klare taal en een positief mensbeeld moeten volgens D66 altijd de uitgangspunten in de communicatie van overheidsinstanties zijn. 

D66 heeft  zich over de Finse proef daarom ook  positief  uitgelaten, net als een aantal grote steden. De D66 wethouder Victor Everhardt van Utrecht heeft daarbinnen een voortrekkersrol. Utrecht, Wageningen, Groningen en Tilburg beginnen op 1 januari 2017 met de voorbereidingen voor hun experimenten om bijstandsgerechtigden hun uitkering te verstrekken met meer vrijheden en minder dwang, of juist intensievere begeleiding.

Natuurlijk zijn er ook tegenstanders. Zij noemen het project ‘utopisch’, en tot mislukken gedoemd. Zij vrezen dat mensen massaal hun baan opzeggen, dat er te weinig belastinggeld binnenkomt en er een  een klasse van lanterfantende labbekakken gaat ontstaan. Dat laatste is volgens ons echte onzin. Er is een vergelijkbaar experiment in de Canadese stad Dauphin gehouden in de jaren zeventig; daar zou de hele samenleving hebben geprofiteerd en niemand zou de motivatie hebben verloren om te werken. Ook Namibië, waar zes jaar geleden een proef liep, wordt vaak aangehaald als succesverhaal. Internationaal groeit gelukkig de belangstelling voor het basisinkomen, vanwege de economische crisis, de toenemende bestaansonzekerheid en de angst dat robots veel werk zullen inpikken. Er zijn allerlei lokale initiatieven gekomen, waarbij de Zwitsers in juni 2016 helaas nog wel tegen een initiatief van een  basisinkomen hebben gestemd.  De Finnen hebben daarentegen wel het lef gehad en ook de primeur gekregen om het toch te gaan doen.  D66 staat er met betrekking tot het Finse model van basisinkomen positief in.

Bert Terlouw, Raalte
D66 kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 (plaats 49)
Gemeenteraadslid/ fractievoorzitter D66 Raalte
(Voorheen Statenlid voor Provinciale Staten van Overijssel & voorheen Voorzitter D66 Overijssel) 

[poll id=153]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.