hoe objectief zijn berichten over de veehouderij

Maandag was er een uitzending van AVROTROS Radar over de veehouderij. “Ik moet zeggen, Bas Haring (filosoof), Twan Engelen (pluimveehouder), en Maarten Leseman (ZLTO) hadden zinvolle en genuanceerde inzichten over de ethiek rondom fokkerij en veehouderij. Iets waar ik zelf ook mee bezig ben, en interesse voor heb”, aldus Vedder Monaster.

Antoinette Hertsenberg daarentegen, ademde volgens de melkveehoudster ‘de antipathie jegens de veehouderij weer met groot enthousiasme, zoals ze regelmatig doet in Radar’. “Als je haar moet geloven, zijn boeren allemaal vreselijke mensen met dollartekens in hun ogen (ik snap niet waarom ik nog steeds niet vreselijk rijk ben) en geen greintje liefde hebben voor hun dieren.”

“Maar”, stelt ze, “moeten we dat eigenlijk wel geloven?” Om vervolgens dit rijtje door haar genoemde ‘fun facts’ te presenteren:

* Antoinette Hertsenberg is behalve presentatrice en eindredactrice van Radar, ook de vrouw van Nico Koffeman.
* Nico Koffeman is medeoprichter van de Partij voor de Dieren (PvdD), Eerste Kamerlid voor de PvdD, medeoprichter van Wakker Dier (WD), én conceptmaker voor de Vegetarische Slager.
* De Vegetarische Slager is het bedrijf van Jaap Kortweg, en die is dan weer getrouwd met Marianne Thieme.
* Marianne Thieme is natuurlijk de fractievoorzitter van PvdD, overtuigd veganist en was directeur van WD.
* Marianne en Antoinette zijn beide goed bevriend met Manon Blaas. En dit is dan weer de eindredactrice van Zembla. (Je weet wel, die van de uitzendingen over de melkveehouderij)
* In hetzelfde mediakliekje zit de redacteur van Buitenhof: Ewald Engelen, tevens lijstduwer voor PvdD
* We blijven nog even in medialand, want in de programma-adviesraad van de NTR zit Marcel Zeelenberg (sociaal psycholoog), die samen met Roos Vonk (ook sociaal psycholoog) en Diederik Stapel (alweer een sociaal psycholoog en tevens berucht als één van de grootste wetenschapsfraudeurs in de geschiedenis) een zeer negatief artikel schreef over vleeseters.
* Dan hebben we nog de Nicolaas G Pierson Foundation, de denktank van PvdD die ook nauw samenwerkt met WD, en waar Nico Koffeman dan weer voorzitter van is. De directeur ervan is Karen Soeters, en zij is mediapsycholoog.
* Karen Soeters (mediapsycholoog dus) en Roos Vonk (hoogleraar sociale psychologie) mogen dan weer regelmatig aanschuiven bij Loretta Schrijver van Koffietijd. Eén keer raden met wie Loretta bevriend is. Juist, met Marianne Thieme en Antoinette Hertsenberg.
* Ik sluit af met een persoonlijke observatie: moties van PvdD in de kamer, acties van WD op radio en TV en TV uitzendingen van Zembla en/of Radar gaan, meestal in kort tijdsbestek, bijna altijd over hetzelfde onderwerp. Is dat toeval? Of is dat gewoon een heel slim uitgevoerd offensief? Door bovengenoemde experts in perceptiemanagement en sociale beïnvloeding? Waar wij boeren, slechts gewapend met nuchter boerenverstand, tegengas aan proberen te geven tussen het runnen van een boerderij door?

“Kortom: misschien, héél misschien, is er een piepklein kansje dat de uitzendingen van Radar en Zembla en consorten niet persé 100% onfeilbare objectieve journalistiek is. Misschien. Just saying….”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.