hans groen in hoftheater met jubileumvoorstelling tot nu toe

“Het idee ontstond toen ik me realiseerde dat het dit jaar 25 jaar geleden is dat ik bij de viering van 100 jaar Kruisverheffing voor het eerst een zelfgeschreven muziekstuk speelde. Dat was op een podium naast de basiliek. Niks religieus of zo, sommige kerkgangers hadden er eerst ook best wat moeite mee, maar achteraf kreeg ik vooral positieve reacties”, zo herinnert de nu 53-jarige geboren en getogen Raaltenaar zich. Hij was als middelbare scholier op het toenmalige Florens Radewijns College al een groot liefhebber van symfonische pop van groepen als Camel, Toto en Marillion. “Eigenlijk deed ik de Havo alleen omdat je anders niet naar het conservatorium kon.”

Dat eerste concert (“Helemaal in m’n eentje”)  in 1992 bij de kerk in Raalte op een van steigermateriaal gebouwd podium was na zijn opleiding aan de conservatoria van Zwolle en Tilburg (in twee etappes) de start van een hele serie eigen composities en concerten zoals ‘4deVrijheid’, ‘Amnesty in music’, ‘Dromen, denken, durven, doen’, ‘Dissonant-Kanker leeft!’ en ‘Vecht voor Vrede’. Stuk voor stuk met behoorlijk zware thema’s; oorlog, bevrijding, vervolging, ziekte. Groen geeft het direct toe; “Lading en betekenis, dat moet er echt inzitten bij zo’n muziekstuk of compositie. Ik heb ook wat met geschiedenis, op de Havo was dat voor mij het enige leuke vak. Simpele liefdesliedjes en zo, dat hoeft voor mij niet zo. Al spelen we in de voorstelling spelen wel twee duetten, ook liefdesliedjes, maar dan met een achterliggende gedachte.”

Crisis

Dat laatste is vooral een verwijzing naar zijn voorstelling ‘Dromen, denken, durven, doen’ in 2011 in het Zwolse theater de Spiegel. “Met het Noordpool Orkest, met Cor Bakker en Jamai, echt de top van Nederland. Het ging over de spanningen bij familiebedrijven, een thema dat ondernemers wel zou aanspreken. Ik had er dus heel hoge verwachtingen van, je hebt toch echte topmuzikanten in de voorstelling. Muzikaal gezien was ik geweldig tevreden, maar financieel werd het helemaal niks. Het was ook midden in de economische crisis, dus misschien wel slecht gepland.”

Toch gaat Groen er absoluut niet (meer) onder gebukt. Dat gold ook voor de voorstelling ‘4deVrijheid’ bij De Leeren Lampe op 5 mei 2015 die door slecht weer veel minder bezoekers trok dan verwacht. Wel konden die een bijzondere lasershow zien, iets waar Groen altijd een echt liefhebber van is geweest. “Ik gebruikte al een laser in de jaren 90, dat was toen nog hartstikke onbekend. Nu doet elk dancefestival dat, maar destijds was het echt nieuw. Spelen met elektronica, multimedia, licht en geluid heeft me altijd getrokken.”

Dochter

Voor de voorstelling ‘Tot nu toe’ op 11 februari put de Raaltenaar uit zijn werk van de afgelopen 25 jaar. “Ik heb alle composities opgefrist en nieuwe arrangementen geschreven. Bij werk uit de jaren 90 mag dat ook wel. En ik heb twee nieuwe stukken geschreven voor deze gelegenheid.”

De repetities zijn inmiddels begonnen en Groen heeft een indrukwekkend muzikaal gezelschap om zich heen verzameld. Een vijftien leden tellende band met onder meer Ton Nieuwkamp, Rob Wolfkamp, Wilfred Harleman en Peter Nieuwkamp, maar ook Bas Bosman en Monique Jansen (Flows On) doen mee, net als een compleet kinderkoor van 25 jongens en meisjes. “Maar ook mijn dochter Joyce Groen werkt mee als soliste. Dat is heel bijzonder, met je eigen dochter op het podium staan”, zo wordt met gepaste trots de namenlijst verder aangevuld. “Ik ben geweldig blij dat zovelen willen helpen bij dit 25-jarige jubileum. Alleen dan is zoiets mogelijk want de budgetten zijn beperkt.”

Geen eindpunt

De muziekvoorstelling zaterdag 11 februari moet in ieder geval een terugblik, een hoogtepunt, maar zeker geen eindpunt worden. “Want ik heb nog een grote wens, ik zou heel graag in 2020 iets doen rond het thema 75 jaar bevrijding. Dat zou de cirkel rondmaken omdat ik bij eerdere mijlpalen zoals 50 en 60 jaar na de bevrijding muziekstukken heb geschreven en uitgevoerd. Ik kan wel weer naar de gemeente Raalte stappen met een voorstel, maar het zou zo enorm leuk zijn als die gemeente nu eens zelf met een initiatief zou komen. Een volle Domineeskamp zou toch geweldig zijn op dinsdag 5 mei 2020?”

Meer informatie op staging2.hofinsalland.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.