Home / archiefcentraal / gezonde bodem en het gebruik van effectieve micro organismen

gezonde bodem en het gebruik van effectieve micro organismen

Door  het gebruik van kunstmest en te weinig organisch materiaal (stengels, takken en bladeren) terug te geven aan de bodem, gaat de bodem verschralen. Door met zware landbouwmachines op de grond te rijden, wordt de bodem dichtgedrukt, waardoor er minder luchtdoorlatendheid is in de bodem en daardoor minder zuurstof.

We zijn het op een gegeven moment heel normaal gaan vinden dat er pesticiden worden toegepast in onze landbouw. Maar ongedierte wijst op een onbalans, op een verstoord evenwicht. Door het met gif te bestrijden, maak je het ongedierte wel  dood,  maar je doet niets aan het verstoorde evenwicht. Of anders gezegd, je doet er niets aan om de bodem en het gewas dat daarvan afhankelijk is voor zijn voedingsstoffen, weer gezond te maken. Het gevolg is dat er gewassen groeien, met minder voedingsstoffen. Je neemt ook nog op de koop toe dat je je lichaam belast van allerlei landbouwgiffen op je voedsel.

In een vruchtbare, gezonde bodem leven veel micro-organismen. Het aantal is enorm afgenomen. De Japanse landbouwprofessor Teruo Higa ontdekte Effectieve micro-organsmen (afgekort tot EM). Dat is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende mico-organismen. Het geheim zit hem in de combinatie. Deze maakt EM zo werkzaam en zo breed toepasbaar.

Effectieve Micro-organismen (EM) kun je zelf op heel veel manieren in je directe omgeving toepassen. Met EM kun je je keukenafval zelf geurloos composteren en je tuin- en kamerplanten blij en gezond maken met je eigen gemaakte compost. Met EM heb je veel langer plezier van je mooie bos bloemen en voorkom je dat het bloemenwater gaat stinken. Met EM blijven je aquarium en vijver helder en je vissen gezond. Met EM kun je op natuurlijke wijze je huis schoonmaken, je gootsteen en afvoerbuizen ontstoppen en afvoergeurtjes elimineren. Met Effectieve Microorganismen kun je je weerstand en gezondheid verbeteren omdat het een voortreffelijke bron is van anti-oxidanten.

Effectieve Micro-organismen (EM) maken kunstmest en bestrijdingsmiddelen overbodig
Effectieve Micro-organismen (EM) zijn ook een uitkomst voor boeren en daarmee voor ons milieu. Het geeft betere oogsten, gezonder vee en minder kosten. Bovendien worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen grotendeels overbodig. Omdat er aan EM zelf niets kunstmatigs is, beperkt het gebruik de milieuvervuiling enorm.

Het voordeel voor ons de consument is dat de landbouwproducten veel smaakvoller en gezonder zijn.

Effectieve Micro-organismen (EM) zijn een beter antwoord 
EM is een universeel product. Gemeenten lossen er GFT-problemen mee op. EM in het zwembad maakt chloor overbodig. EM reinigt oppervlaktewater en is zelfs medisch toepasbaar. De toepassingen zijn legio, de kosten laag en de besparingen vaak hoog.

Zie voor meer informatie: http://www.eminfo.nl/

Lees ook

Pubquiz van KBO/PCOB in Trefpunt Heeten

HEETEN – De KBO/PCOB 55 afdeling Heeten pakt de draad weer op. Het activiteitenprogramma begint …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.