gewoon carolien hej de konte weer te dikke

Voeding volgens de schijf van vijf hangt af van je leeftijd, geslacht, eetgedrag en persoonlijke voorkeuren. Dat betekent voor mij; 250 gram groente en 2-3 stuks fruit, 2-3 bakjes yoghurt of melk, 2 liter vocht, 4-5 bruine boterhammen, 100 gr vlees of vis, 4-5 aardappelen of pasta, wat noten, beetje beleg. Liefst natuurlijk geen snoep, hartige snacks en koek. Belangrijk is om de producten in kleine porties regelmatig te eten; ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, diner en tussendoortje. Voor heel veel mensen een zeer gezonde manier, met goede hoeveelheid.

De schijf van vijf richt zich niet op de hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels die in voeding zit en of deze voedingstoffen goed door het lichaam in de cellen wordt opgenomen. Om producten langer houdbaar te houden, krijgt ons voedsel extra toevoegingen. Soms heeft dat geen effect op de voedingswaarde van het product, maar suiker, kleur- en geurstoffen, calorieën, smaakversterkers, verzadigd vet en zout zijn vaak niet gezond. Je lichaam moet dan harder werken en krijgt minder voedingsstoffen in de cellen. Bovendien geven bewerkte producten extra veel afval in het lichaam, dat het ook weer moet verwijderen. Dus natuurlijke, zo weinig mogelijk bewerkte, verse producten  zijn het gezondst.

Een aantal jaren terug merkte ik dat volkorenbrood me zwaar op de maag lag. In die tijd ben ik minder en later geen brood (producten) meer gaan eten. Op de regelmatige tijden eet ik groente, vis, meer (volle)yoghurt, zaden, vruchten, noten, bessen en ‘s avonds gewoon. Dat was lichter verteerbaar en daar voelde ik me beter bij. Steeds meer mensen eten minder of geen brood, vooral mensen die af willen vallen, buikklachten of spijsverteringsklachten hebben (bv diabetes, Crohn, diverticulose). Deze feestdagen heb ik toch weer genoten van een paar broodjes en toastjes. Nu ben ik vermoeider, heb moeilijke vertering en ‘n grotere batterieje. Dus wat en hoeveel is gezonde voeding?

Het lijkt alsof ieder mens steeds meer een eigen manier van zich voeden vindt. Zo fijn om andere mensen daarmee te mogen begeleiden. Twee sportieve, zeer gezonde jongens drinken al jaren alleen versbereide vruchten- of groentesappen. En de laatste jaren spreek ik veel mensen die vrijheid van voeding hebben. Zij hoeven niet meer te eten om te leven op aarde. Hun stofwisseling werkt gewoon, alleen verteert het ‘prana’ = energie. Dat is heel licht verteerbaar natuurlijk, geeft rust in de spijsvertering en in het denken. Het fysieke lichaam blijft op hetzelfde gewicht, al eten deze mensen weken lang geen producten. Een enkele keer eten ze een klein beetje uit gezelligheid of om op gewicht te blijven. Ik ervaar dat ‘prana’ erg gezond is.

Reageer of vraag gerust via info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.