gerlant politiek

Verkiezingen, dan mag je stemmen en jou mening geven over  de toekomst van het land, een steentje bijdragen aan de democratie. De uitslag daarvan zetten we om naar een percentage en dat percentage verdelen we over de 150 tweede kamer zetels die er te verdelen zijn. Die mensen bepalen dan weer partijen er samen gaan regeren en op die manier gaat dan een meerderheid ontstaan voor een toekomstig regeerakkoord.

Zij die niet mee gaan regeren zitten in die tweede kamer en moeten via oppositie voeren proberen dat regeerakkoord zo goed mogelijk naar hun ideeën om te vormen. Dat is in het kort een democratie zoals we die in Nederland tot nu toe kennen. Nadeel is dat die politici eens in de vierjaar weer verkozen moeten worden om hun plekje te behouden in de arena van deze democratie. Wat tot gevolg heeft dat ze de helft van de tijd bezig zijn met het paaien van kiezers.

De een doet dat onderbouwd en op feiten , de ander tegenwoordig op een populistische manier. Het resultaat is een chaos van over elkaar heen rollende politici welke door een groot gros van de kiezers niet meer serieus genomen worden. De kiezer is nog net zo verdeeld als vroeger, ze hebben allen via sociale media alleen een grotere stem. Er worden losse kreten de wereld in gestuurd en iedereen reageert daarop. En zo word er in de maatschappij in 2017 aan beeldvorming gedaan.  De stemmen zoekende politicus ageert daar weer op.

Ik las het volgende op facebook van een sallander

“Helemaal klaar met alles wat politiek is

 De komende verkiezingen hoeft de politiek niet op mijn stem te rekenen. Ik ben die lui inmiddels wel zo zat. Nu hebben ze weer iets bedacht om mensen die buiten hun schuld om zonder werk zitten nog verder onder druk te zetten. Wil je een uitkering ontvangen via de bijstand moet je aan de Nederlandse taaleis voldoen. Nederlands spreken en schrijven op het niveau van iemand uit groep 8… Al heb je heel je leven hard gewerkt, allerlei belastingen betaald om in geval van nood een uitkering te krijgen, zoeken ze er nog een argument bij om je zo mogelijk die bijdrage te weigeren. Nee zo gauw je niet meer werkt dan ben je gewoon loslopend wild. Dan weten ze niet hoe snel ze je qua inkomen onderuit moeten halen. Dan is men ineens vergeten hoeveel je hebt bijgedragen aan de algemene middelen in de jaren dat je vroeg opstond en laat thuis kwam. En als je een inwonend kind hebt dat zelf verdient laten ze die ook nog eens een deel van je uitkering meebetalen. Tegelijkertijd laat men huishoudens waar meer inkomens achter dezelfde voordeur zitten ongemoeid. Maar ja als je op het pluche van de Tweede Kamer zit met een ruime vergoeding dan heb je toch geen notie van hoe het dagelijks leven in elkaar steekt bij de gewone burger. Maar wel brouwer Heineken een subsidie verstrekken om in een Afrikaans land een brouwerij op te zetten. Terwijl de eigenaar van dat bedrijf miljarden bezit… Heb nog niet eerder een zwarte lijst opgesteld maar ga dat nu toch maar eens doen… Vol met politici want zoveel is duidelijk het zijn niet de mensen waar je het van moet hebben. Die denken vooral aan zichzelf… Zo… Hier kunnen ze het mee doen…”

Een bericht wat totaal uit elkaar getrokken is, het  geeft niet weer over welke regeling het bericht gaat. Voor welke doelgroep deze maatregel bestemd is . Er word gepolariseerd door alle politici als geld beluste wereld vreemde mensen neer te zetten en om het af te maken worden er een multinational die subsidie beurt (voor een project waarmee hij uiteindelijk via belasting de Nederlands staats kas weer spekt) bij aangehaald.  Succes op interactie verzekerd.

De schrijver gaat mank in zijn analyse maar geeft wel heel goed de gevoelens van menig kiezer weer.

Probleem is dat politiek bedrijven een vak apart is en je heel veel kennis van materie moet hebben om alle bovenstaande genoemde punten te kunnen begrijpen. Dat is ook de reden waarom die politici een goed betaalde baan hebben, Je komt niet zomaar in de kamer. Mensen met hun verstand zouden in het bedrijfsleven met minder uren meer kunnen verdienen. Politiek is een wespennest van meningen van 17.000.000 mensen die door 150 man word neer gezet.

Of het huidig systeem nog van deze tijd is mag je serieuze vragen bijzetten maar in 2017 geld het nog steeds als enig rechtsgeldig middel om als burger je steentje bij te dragen in het proces.

Niet stemmen is struisvogel politiek. Dat is de kop in het zandsteken en net doen of je gek bent. En dan straks nog harder schreeuwen. Gelukkig is er voor deze Sallander nog hoop. Hij zegt in zijn bericht dat hij een zwarte lijst maakt van goede en slechte kamerleden, wat heeft dat voor zin als je toch niet gaat stemmen?

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.