gerlant nieuwjaarsreceptie

Zelf doe ik daar niet zo aan mee, sta het liefste met een biertje in een hoekje en zie wel wie er op mij afkomt en mij een hand geeft. Tot dat iemand mij vroeg “Ben je al bij het tafeltje van LTO Salland geweest” nee dat was ik niet, ik wist niet dat die een tafeltje voor zich zelf hadden. Schijnbaar denken zij een beetje het zelfde als mij,  ik ben er op af gestuiterd handjes geschut en we hebben samen even hartelijk gelachen om de opmerking van deze ‘groene’ politicus.

Burgemeester Strien uit Olst-Wijhe kwam ook nog langs geslopen,  ik heb hem even om zijn nieuwjaars toespraak gevraagd voor hier op de site. Hij was vereerd dat ik dat vroeg en die leest u hier. De man is een waar woord kunstenaar. Het is alleen altijd jammer dat hij er zoveel nodig heeft voor hij een ei legt.

De Raalter toespraak. Dadema wil met één euro  4,5,6 nieuwe euro’s in regionaal verband maken het komende jaar. Samen met de regio de subsidie potten in Brussel en den Haag leeg trekken in het voordeel van Salland. Dat was toch eigenlijk wel het belangrijkste nieuws uit zijn nieuwjaars toespraak. Al die andere dingen zoals dat hij trot was hoe Raalte de discussie omtrent het AZC heeft gevoerd, de Sallandse crosloop, het vernieuwde buurthuis in laag Zuthem maar ook bijvoorbeeld de tomeloze inzet van de vrijwilligers bij Sallandglas waren dingen die we zelf eigenlijk ook al wel hadden kunnen bedenken.

Wat wel opviel dat hij het steeds maar had over. ‘Dat is Raalte, dat is Salland en noemde dan ook gewoon de Hoonhorst er crosloop in het zelfde rijtje als die in de Raalter buurt dorpen. Ik dacht direct aan Flip in Heino want dat is zeker, die ergert zich mateloos aan dat Raalte zich profileert als Salland en dat die nieuwe bordjes ‘welkom in Salland’ weer op volgens hem de verkeerde plek staan. Maar ook daar had de burgemeester aan gedacht, Flip kreeg een veer in de kont met de muziek estafette in Heino. Gevaar geweken, Flip kan wel relativeren. Al die andere dingen die werden genoemd? Lees dat zelf maar door hier te klikken.

Het was overduidelijk, over deze speech was goed nagedacht, gewikt en gewogen. Dat kon dan ook wel. Toen ik hem een week of vijf geleden om een opinie vroeg over de toekomst van het platteland kreeg ik als reactie dat hij daar even geen tijd voor had want hij moest deze speech schrijven maar hij zou daar zeker ook een stukje opinie in geven. Ik begreep daar weinig van want is er nu makkelijker dan even een mening, een visie op papier tikken en  dan zelf de regie voeren? Geen journalist die je verkeerd kan interpreteren of ergens een eigen draai aan kan geven. Gewoon dat denk ik en dat schrijf ik. Dat doe ik ook, denk even goed na en rammel het op papier. Niet iedereen is het er altijd mee eens maar dat hoeft ook niet. Daarvoor leven we in een democratie. We hebben afgesproken dat ik dat netjes af zou wachten en als er te weinig opinie over de toekomst van het platteland in zat dat ik me weer bij hem zou melden.

Het platteland, wat ik als enige concreet over dat onderwerp heb gehoord  “Ons buitengebied verandert met minder boeren en meer burgers” maar dat is geen opinie, dat is een conclusie die we allemaal wel kunnen trekken. Het is namelijk een vraag die leeft op het platteland, mensen die mij vragen als ik ergens aan de keukentafel zit. Of ik weet hoe onze ‘groene burgemeester’ er over denkt.

Dus Martijn, hier ben ik weer. Wij (de Sallanders)  willen jou visie horen over de toekomst van het platteland. Dat hoeft niet in 1500 woorden zoals de nieuwjaars speech, de helft is ook al genoeg. Geen vijfweken wikken of wegen maar gewoon wat  je denkt waar we samen naar toe moeten.

Want al je wikken en wegen heeft niks geholpen, toen ik savonds thuis onder je speech keek stond er al een opmerking onder die sloeg als een tang op een varken. Gemopper over het goud haentje wat naar Heino ging terwijl er in de speech met geen woord over  word gerept.

Martijn, kom maar op en als je het echt niet durft bel me dan even en vertel het me. Dan schrijf ik het voor je op, dat doen veel van die plattelanders in Salland namelijk ook.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.