gerlant marktzicht

Tijdens mijn omzwervingen om de artikelen bij elkaar te schrijven moet er ook vaak even worden gegeten. Soms is het even een snelle hap, een broodje hamburger. Gewoon ergens in een  snackbar of een eetcafé.  Ik zeg er dan altijd wel bij ‘een klein beetje saus. Ik wil een broodje hamburger geen broodje saus’.  Soms in een boeren keuken , de andere keer in sjieke gelegenheid in hartje Amsterdam.   Moest ik op komen draven in pak en ingesnoerd door een stropdas om van gedachten te mogen wisselen met de hoge bonzen uit het bankwezen.  € 60,- werd er betaald door mijn gastheer voor een stukje (koud) rood vlees op een veelte groot bord, een paar in de knoop gelegde grassprieten als groente erbij  en een glas vieze rode wijn. Waarom niet gewoon een glas bier en een grote schnitzel met veel groenten, een buik vol als je dan toch zoveel betaald?

Pas was ik in Rotterdam, en natuurlijk moest er gegeten worden. Mac (Drek)Donalds was om de hoek en ik verwachte dat ik daar heen meegenomen zou worden. Maar nee vertelde mijn gastheer, hij wist een tent waar ze de beste broodjeshamburger van Nederland verkochten. Een burger, goed van smaak met veel extra’s zoals gebakken paprika en champignons, spekjes, een gebakken ei en noem al maar niet op. Het was heerlijk. Verandering van spijs doet eten. Kosten € 15.50 maar ik vond het het geld zeker waard.

Op de terugweg in de trein schoot me in eens en gesprek met Bianca te binnen. Ze nam samen met Remco  twee jaar geleden café Marktzicht over, een oude  vergane kroeg in Heino. Eigenlijk niks meer of minder dan een donker rookhok. Kijk je er van buiten naar dan ziet het er nog steeds bijna het zelfde uit. Van binnen is het  vorig jaar helemaal verbouwd , lekker licht en hebben ze een nieuwe kaart met veel lekkere dingen vertelde ze me met vlees van slager Meekers en brood van een ambachtelijke regionale bakker.  Als voorbeeld noemde ze een broodje hamburger wat zijn weerga niet kent. Ze heten nu dan ook eetcafé Marktzicht. Maar ja, ik denk nog steeds aan die vergane glorie als ik er een keer kom en verder dan een gehaktbal  geleverd door slager  Meekers ben ik nooit gekomen.

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben er binnen gegaan met het idee om het eens uit te proberen. Remco hete me welkom en ik heb een broodje hamburger en een biertje besteld. Welke wilde hij weten want ze hadden van allerlei soorten. Ik ben voor de ‘Marktzichtburger’ gegaan. Want waar ze hun naam aanhangen dat zal immers wel het neusje van de zalm zijn? Wat ik kreeg was boven verwachting en daar was het ding in Rotterdam niks bij, een complete maaltijd en ik deelde mijn verbazing op Facebook.

‘Broodje hamburger € 5.50. In Rotterdam betaalde ik pas voor iets vergelijkbaars (maar dan minder) €10.00 meer.

 Wie ister nu gek?’

De reacties waren verschillend, het is natuurlijk ook wel een inkoppertje als je de vraag stelt wie is er nu gek. Waar de reaguurders  het wel over eens waren is dat het geen geld was een ieder van uit zijn eigen perspectief. Of ie nu politicus was en begon over dat het te goed koop was en de boer te weinig krijgt of een Rotterdammer die stelde.  “In Rotterdam zitten ze waarschijnlijk met een hogere meter prijs en de manne met baarden moeten natuurlijk ook genoeg verdienen voor hun vintage racefiets en latte.” Maar dat laatste heeft iets met de maakbaarheid van een afzetmarkt te maken en is  een ander hoofdstuk in de toekomst van het platteland.

‘ Onderzoekt alle dingen en behoud het goede’ en ‘ verandering van spijs doet (dus) eten’. En in dit geval nog lekker ook.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.