gerlant achterlijke gladiool

Lees het artikel over de bedreiging aan het adres van Ria Mutter hier.

Met de regelmaat van de klok zijn ze in het nieuws met idiote berichten omtrent de agrarische sector. Oneliners waar ik als boerenzoon heel simpel door heen prik, maar waar hele volksstammen (door onkunde) achteraan lopen. Maar dat is niet haar probleem, want dat vind ik meer de schuld van de agrarische sector. Hadden ze maar jaren eerder die signalen op moeten pakken en opener en transparanter naar hun omgeving moeten zijn.

Mijn probleem met haar en de haren, ik bedoel dan de (dieren)activisten rond al die berichten, is dat zij het normaal vinden om boerenerven te betreden in het geniep. Filmpjes te maken en aan elkaar te monteren met het liefst zoveel mogelijk bloed, wat in hun ogen dan het allerergste is wat er op deze wereld gebeurt en daar dan de publieke opinie mee bespelen. Want dat dier heeft het zo slecht en die boer dat is zo’n harteloos kreng die alleen maar eurotekens rond ziet lopen en niks op heeft met het levende wezen. Terwijl al die boeren je stuk voor stuk met trots rondleiden op hun bedrijf en niks te verbergen hebben.

Die activisten hebben zeker nog nooit in de wachtkamer van het ziekenhuis gekeken, denk ik dan. Elke keer dat ik daar kom verbaas ik me over hoeveel mensen met manco’s er in Nederland zijn. Het ene nog erger dan het andere. Maar voor allemaal is er goede zorg en worden ze weer opgelapt. Als ik dan bijvoorbeeld 1000 varkens en het percentage kwalen vergelijk met 1000 mensen en hun wonden en kwalen dan weet ik dat het in verhouding nergens over gaat. Het is maar net welke bril je op hebt.

Ria, ben je er nog? Of ben je al boos weggeklikt omdat je dacht dat ik je een achterlijke gladiool noemde? Nee hoor, niks geen last, goed lezen. Er is er daar maar één van en dat is degene die anoniem mensen bedreigt en denkt dat hij daarmee wegkomt. Dat is nog bedreigender dan iemand die bij je bedrijf komt demonstreren of inbreken. Dan ben je in mijn ogen gewoon een achterlijke gladiool en fouter dan fout en daar mag je geen compassie mee of voor hebben. Heb je al aangifte gedaan zoals Maurits von Martels voorstelde? Doen!

Achterlijke gladiool, mevrouw Mutter en de activisten hebben niet in de gaten hoe bedreigend het overkomt op een boerenfamilie als zij komen demonstreren bij die boer op het erf, zich het recht toe eigenen om ‘s nachts en in het geniep die stallen binnen te dringen. Hoe het hen raakt tot op het bot en mensen zich daardoor bedreigd voelen op hun eigen erf. Ik vraag me ook af wat er zou gebeuren als er, bij wijze van, honderd mensen bij mevrouw Mutter voor de deur zouden staan demonstreren en scanderen dat zij maar beter verhuizen kon of ander werk zoeken. Ik denk dat mevrouw Mutter zich behoorlijk bedreigd zou voelen en het haar duidelijk werd hoe haar acties ervaren worden. Grote kans dat escalaties zoals vorig jaar bij de fam. Huisman nooit gebeurd waren.

We hebben op deze site het dossier – de toekomst van het platteland-  over alle narigheden die er spelen en veranderingen die dat met zich mee brengt op het platteland. Daarin is ook ruimte voor jou en alle anderen die iets willen vertellen. 

Ria, ik heb een uitdaging voor je. Samen op zoek naar een waarheid. Jij jou/jullie verhaal en het AJK met hun verhaal. En dan niet op deze manier heel populistisch geschreven om de aandacht te trekken, maar gewoon oprecht en eerlijk. De ene week jullie, de andere week zij. Niet over elkaar, maar met elkaar praten. Op zoek naar een toekomst samen, op basis van respect. Ik hoef het hen niet te vragen, weet zeker dat ze die kans aanpakken. Nu jullie nog en als daar dan uitkomt dat we allemaal veganist moeten worden, dan is dat maar zo. Zolang het maar niet over gladiolen gaat, tenminste, tenzij je me overtuigd dat we die bollen moeten gaan eten vind ik alles best.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.