geemigreerde boeren hebben het niks beter

Boeren willen dat de overheid de schade compenseert die ze oplopen nadat gebleken is dat ze te veel mest produceren. Dat mestoverschot is het gevolg van het verdwijnen van de melkquota waardoor er ineens veel meer melkkoeien gehouden worden.

Om dat mestoverschot terug te dringen gaan er dit jaar 200.000 koeien extra naar de slacht. En de verwachting is dat daarmee ook boeren failliet zullen gaan. Boeren willen gecompenseerd worden. Maar ‘Den Haag’ vindt dat boeren zelf hun problemen veroorzaakt hebben.

In onze serie over ‘de toekomst van het platteland’ zijn we op zoek naar meningen en opinies van allerlei partijen. Vanuit Duitland kregen we reactie van een geëmigreerde boer, die vindt  dat die Sallandse boeren niet zo moeten zeuren. De betreffende boer wil liever anoniem blijven, op de redactie is zijn naam wel bekend.

“Ik ben een geëmigreerde boer. En als ik de reacties vanuit Holland lees, dan is mijn eerste vraag:  Is er ooit een melkveehouder in Salland failliet gegaan? Nee, ik denk het niet. Ze klagen allemaal wel, en daar hebben ze ook reden toe, maar uiteindelijk hebben de boeren in Nederland een superprijs.

Je kunt wel denken dat het hier in het buitenland allemaal koek en ei is. Maar zo zit dat niet. Waarom volgt bijna elke geëmigreerde Sallandse boer het Sallandse nieuws? Diep in hun hart, in elk geval diep in mijn hart, waren we het liefst boer geworden of gebleven in Salland.

Opeens in het buitenland veel koeien houden, met personeel werken. Dat kennen en kenden we niet. We hadden verstand van koeien en van gras, van maïs en van mest. En daar zit je dan met je megafarm in het buitenland, elke dag sallandcentraal te lezen…

Gezien de intensiteit van de veehouderij en de bevolkingsdichtheid is het geen wonder dat er wat eisen gesteld worden!

Denk maar niet dat geëmigreerde boeren gelukkiger zijn. Ga maar na, het is eigenlijk nogal wat, dat emigreren. Ken je andere bevolkingsgroepen die vanwege hun beroep naar een ander land gaan? Vrouw en kinderen meenemen? In de hoop dat die daar gelukkig worden?”

Ook meepraten over de toekomst van het platteland? Zet het hieronder, of stuur een mail naar redactie@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.